Project

Huisartsenplein ʼt Foort

Geen categorie

In het eerstelijnscentrum ‘het Foort’ hebben de huisartsen allen een individuele praktijk. Hieraan vooraf grenst een binnenplein, wat door de architect van het gebouw niet verder ingericht is. Een lege, onbestemde en ongebruikte ruimte was het resultaat. Bezoekers vonden het een ongezellige plek die in routing zeer onduidelijk was. Vraag; een aangename ruimte waar mensen zich welkom voelen.

Huisartsenplein ʼt Foort

Zolder_ontwerpers maakten voor het eerstelijnscentrum ʻhet Foortʼ een aangenaam binnenplein voor de drie aangrenzende huisartsenpraktijken. Een lege en onbestemde ruimte transformeerde naar een heldere plek waar bezoekers zich welkom voelen.

Ondanks de kleinschalige opgave, zat er toch een mate van complexiteit in dit project. Dit vanwege drie verschillende opdrachtgevers. Door hen telkens mee te nemen in de ontwerpstappen, de consequenties en kansen uit te leggen, creëerden we een saamhorigheid waar wensen en kennis samen kwamen.

Het meubel vertaalt op abstracte wijze de werking van het menselijk lichaam en heeft als titel ʻHet Kloppend Hartʼ. De vorm van het meubel in vaste gedaante, is voortgekomen uit de looplijnen en de rondingen van het plein en bepaalt daarmee de routing. Zodra de elementen echter los in de ruimte worden gebruikt, verandert het plein van karakter en kan er een workshop of lezing gegeven worden.

Afmeting van de elementen zijn gebaseerd op de menselijke maten van de peuter, het kind, de jongeren en de volwassenen. Ook de stof dessins zijn speciaal voor dit project ontworpen en verbeelden op eigen wijze de zintuigen. Met de wandcompositie wordt zowel het meubel als de ruimte als het ware omarmd, waardoor er samenhang en intimiteit ontstaat. In de vlakverdeling zijn de gebruikersʼ wensen verwerkt, waarbij verschillende prikborden, de bewegwijzering, een folderbord, een ʻstootʼrand en vlakken om kunst op te hangen zijn opgenomen in het ontwerp.

Zo is de lege verkeersruimte getransformeerd tot een gebruiksvriendelijk plein waar men graag even verblijft.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Vijverlaan 4
  • Plaats Scherpenzeel
  • Projecttitel Huisartsenplein ʼt Foort
  • Projectarchitect(en) Michael van Bergen en Narda Beunders
  • Toeleveranciers false
  • Programma meubel en interieur gezamenlijk binnenplein
  • Aanvang bouw 04-11-2013
  • Oplevering 30-07-2013
  • Opdrachtgever huisartsenpraktijk de Vlieter, huisartsenpraktijk de Vijver, huisartsenpraktijk Beunders
  • Ontwerpbureau Zolder_ontwerpers
Reageer op dit artikel