Project

Huis van de Stad

Geen categorie

Het nieuwe gemeentehuis van Gouda is onderdeel van de ontwikkeling van de Spoorzone, waar het stadscentrum zich uitbreidt naar het gebied ten noorden van de spoorlijn. Het Huis van de Stad refereert met een knipoog aan het traditionele Gouda en past tegelijkertijd bij de eenentwintigste-eeuwse stad.

Huis van de Stad

 

Aan de buitenkant worden traditionele thema’s gebruikt zoals gemetselde, rode baksteen en witte kozijnen, terwijl het gebouw qua vorm aansluit bij de grote rechthoekige volumes in de directe omgeving. De bakstenen in de gevels zijn bewust niet op een traditionele manier gemetseld, maar in geprefabriceerde diagonale stroken over het hele gebouw gelegd. Het diagonale motief refereert aan zowel de oude als de nieuwe stad en is een verwijzing naar een typisch Gouds symbool, wat al tot de bijnaam ‘De Stroopwafel’ heeft geleid. Het gebouw is klassiek van opbouw en herinnert met de diagonale patronen en het zuiver rechthoekige volume ook aan het Dogenpaleis in Venetië. Het interieur van het Huis van de Stad moest in onze ogen ‘een kamer van de burger’ worden, waar burgers en politiek weer bij elkaar worden gebracht. Het gebouw heeft een spectaculaire ontvangsthal. Hierin ligt de duale raadzaal, waarvan het ontwerp is geïnspireerd door de Griekse oorsprong van de democratie en de vorm heeft gekregen van een amfitheater. De raadsbijeenkomsten zullen van verschillende kanten zichtbaar zijn waarbij ’s avonds de schaal wordt belicht met kleuren die kunnen worden aangepast aan de aard van het debat.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Burgemeester Jamesplein 1
  • Plaats Gouda
  • Projecttitel Huis van de Stad
  • Projectarchitect(en) Jos van Eldonk
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 15539
  • Programma gemeentehuis
  • Aanvang bouw 11-04-2014
  • Opdrachtgever NS Poort Ontwikkeling
  • Ontwerpbureau Soeters Van Eldonk architecten
Reageer op dit artikel