Project

Huis Pesie in Leeuwarden door Archipelontwerpers

Geen categorie

Huis Pesie (Steel Study House II) staat in de nieuwe wijk Zuiderburen aan de rand van Leeuwarden, op een van de weinige vrije kavels aan het water. Het vrije uitzicht over de Himpenser Wielen en het open agrarisch landschap daarachter hebben de opzet en de oriëntatie van de woning bepaald.

Huis Pesie in Leeuwarden door Archipelontwerpers

 

 

In plaats van een huis met een tuin eromheen is gekozen voor een ruimtelijke constructie met een leeg centrum. Om deze patio zijn de binnen- en buitenruimtes van het woonprogramma gegroepeerd.

Het eenvoudige orthogonale volume is op een eenvoudige gridstructuur van 6 x 6 meter gebaseerd en is lineair gedifferentieerd in verschillende zones, in een alternerend ritme van buiten- en binnenruimtes. De ruimtelijke constructies sluiten zich naar de stad en openen zich naar het water. De lege middenzone is de centrale ruimte: de patio.

Groot en open

Huis Pesie is een groot huis, open met ruim bemeten verblijfsgebieden. Diverse plekken zijn lineair geschakeld aan een open route met lange zichtlijnen rondom de patio. Hierdoor is elke ruimte onderdeel van een groter ruimtelijk geheel en is lege centrum met het vrije uitzicht vanuit ieder vertrek te ervaren. Tegelijk kan het huis met elektrisch bedienbare lamellen geheel afgesloten worden van het zicht op de wijk. Het huis is toegankelijk door een flauw oplopende loopbrug die geplaatst is tussen het trottoir en de voordeur en over een dalende brede hellingbaan. Deze helling leidt de auto’s naar de parkeergarages in de kelder. (Het thema brug komt ook terug in de grote stalen loggia met een belvedère over het water en verwijst ook naar de particuliere opdrachtgever Jan Pesie, directeur van BSB Staalbouw en bruggenbouwer.)

Constructie

Net als Steel Study House nr 1 van Archipelontwerpers in Zoetermeer is het uitgangspunt van Steel Study House nr 2 om op basis van lichtgewicht prefab componenten een huis met een zeer uitgesproken en persoonlijk karakter te maken. De uitgangspunten van de opdrachtgever waren als volgt samen te vatten: een eenvoudig, rechthoekig en robuust huis van staal. Vanaf het begin werd ook de voorkeur uitgesproken om het huis in elementen, die in de eigen staalwerkplaats van de opdrachtgever gemaakt werden, te assembleren. In eerste instantie zou de woning met grote prefab componenten samengesteld worden. Deze zouden van de fabriek per boot naar de locatie gebracht worden om het daar in elkaar te zetten. Uiteindelijk bleek een opzet van prefab staalconstructie met een goed geïsoleerde stalen binnendoos die in kleine componenten over land vervoerd werden toch efficiënter. De gevel is bekleed met aluminium composiet panelen. De twee stalen etages zijn boven op een betonnen bak gemonteerd waarin een kelder onder de gehele woning inclusief de patio zit. De betonnen bak dient ook voor warmte accumulatie en het geheel is aangesloten op een warmtepomp voor de energie voorziening (zowel verwarming als koeling). Naast de witte gevel componenten zijn diverse schermen en lamellen in blank aluminium toegepast en heeft de gehele begane grond (zowel binnen als buiten) een en dezelfde vloer van antraciet tegels van ca 1 m2 en is er over de hele plattegrond een houten akoestisch plafond. Binnen deze eenvoudige en heldere structuur is iedere plek specifiek ingevuld en door de bewoners en de interieur architect verder afgewerkt. Hoogtepunt van deze aanpak vormt de keukenbox met een ingenieuze openslaande deurconstructie die uit een oude stadsbus afkomstig is.

Meer informatie op de site van ArchipelOntwerpers

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Frouwesan kavel 4
  • Plaats Leeuwarden
  • Projecttitel Huis Pesie in Leeuwarden door Archipelontwerpers
  • Projectarchitect(en) Eric Vreedenburgh
  • Adviseur installaties ITBB, BV, Heerenveen
  • Adviseur akoestiek Technisch Adviesburo Jinstal bv, Leeuwarden
  • Aannemer BSB Staalbouw BV, Suameer
  • Interieurarchitect Interieur+, Leeuwarden
  • Bouwmanagement Eckhart BJKA Engineering, Woerden
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 750 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2007
  • Definitief ontwerp 01-01-2007
  • Aanvang bouw 24-12-2010
  • Oplevering 01-08-2010
  • Opdrachtgever Fam. Pesie
  • Ontwerpbureau Archipelontwerpers, Den Haag
Reageer op dit artikel