Project

Het AV Huis in Breda

Geen categorie

Een compact en duurzaam bedrijfsverzamelgebouw voor mensen die werken in de audio visuele sector. Het AV Huis in Breda is een ingenieuze (prefab) puzzel in elkaar gezet door Space&Matter. Binnen een krap budget realiseerde het bureau een groot aantal kantoorruimten die samen een gemeenschappelijke en huiselijke kern omsluiten.

Het AV Huis in Breda

De puzzel van het AV Huis bestaat uit betonnen prefab elementen. Dit Hercuton bouwsysteem van betonnen kolommen, balken, vloer-, dak- en geveldelen was een uitgangspunt voor het ontwerp. Space&Matter transformeerde de standaard lay-out van dit bouwsysteem naar een passende jas voor het Audiovisuele bedrijfsverzamelgebouw. In plaats van een rechthoekige plattegrond koos het bureau voor een compacte vierkante doos om een optimale verhouding te creëren tussen vloeroppervlak en geveloppervlak. Maximaal uitzicht voor werkplekken wordt gecombineerd met het beperken van energie verlies en zoninstraling.

Kale kantoren

In de gevelzone van deze doos zijn de verschillende kantoren en de flexibele werkplekken van deClub geplaatst. Door de naadloze afwerking van de betonnen constructiedelen konden deze plekken als lofts met een verdiepingshoogte van 3,5 meter worden opgeleverd. Het betoncasco en de industriële prefab betonelementen zijn in 8 weken gemonteerd en zijn tevens bepalend voor de sfeer en het afwerkingsniveau van de creatieve kantoor eenheden. Dit heeft een lage huur en een hoge mate van eigen inbreng in de indeling en aankleding tot gevolg. Het AV Huis is hierdoor een mooie toevoeging aan de creatieve broedplaats van Breda: de Triple O Campus.

  De 3,5 meter verdiepingshoogte zorgt voor eigen sfeer.

Huiselijke kern

De kern van het gebouw biedt plaats aan het ‘Huis’: een aantal gezamenlijke ruimtes om te ontmoeten, te vergaderen, ideeën uit te wisselen en te ontspannen. In de kern zijn ook de toiletten en verticale verkeersruimten opgenomen. De kern vorm zodoende de spil van het cluster van audio visuele bedrijvigheid. Specifiek voor de Audio visuele gebruikers is er een professionele mini bioscoop om indruk te maken op klanten, maar natuurlijk ook een opname studio en editrooms. Dit is een directe meerwaarde voor gebruikers; de professionele setting en instrumenten zijn aanwezig voor een fractie van de prijs, door het te delen. Hiermee sluit het gebouw aan op de wens van  Red Concepts: alle faciliteiten binnen handbereik om een idee uit te werken tot een professionele audiovisuele productie. Het netwerk van bedrijven dat is ontstaan in het AVhuis biedt interactie en synergie in de samenwerking. Zo draagt de architectuur van het gebouw bij aan een prettige en inspirerende werkomgeving.

 
De verticale verkeersruimte die is opgenomen in de kern.

Passieve klimaatregulatie

Het AV Huis maakt gebruik van passieve klimaatregulatie. Naast de compacte bouwvorm is het kale betonnen casco een groot voordeel, zodoende kan het gebouw optimaal gebruik maken van de thermische massa van het beton. Door de distributiekanalen van licht, lucht, electra en data in de gangen te leggen wordt synchroon met de hoofddraagconstructie de voorzieningen door het pand verdeeld. De dakbedekking bestaat uit zonnepanelen geïntegreerd in de dakbedekking, LED-verlichting, gecombineerd met bewegingssensoren, en de warmte koude opslag dragen actief bij aan de duurzaamheid van het gebouw.

 

 

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Reduitlaan 27
  • Plaats Breda
  • Projecttitel Het AV Huis in Breda
  • Projectarchitect(en) Marthijn Pool, Tjeerd Haccou, Sascha Glasl
  • Adviseur installaties ENVO
  • Aannemer Hercuton en URA Bouw
  • Bouwmanagement Hercuton
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2405 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 2282 m2
  • Programma bedrijfsverzamelgebrouw Audio Visuele industrie
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2011
  • Definitief ontwerp 01-04-2011
  • Aanvang bouw 07-06-2013
  • Oplevering 01-06-2012
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 2.200.000 excl. btw
  • Opdrachtgever Triple O B.V.
  • Ontwerpbureau space&matter
Reageer op dit artikel