Project

Herinrichting raadzaal Deventer

Geen categorie

Als onderdeel van het door Neutelings Riedijk ontworpen Stadhuiskwartier in Deventer heeft OTH architecten de raadzaal met koffiekamer in het monumentale stadhuis heringericht. Lange tijd fungeerde de raadzaal als boekenzaal van de Stads- en Athenaeumbibliotheek en het was de uitdrukkelijke wens van de gemeenteraad om de bibliothecaire uitstraling te behouden.

Herinrichting raadzaal Deventer

De uitdaging in de intieme, monumentale raadzaal lag in de inpassing van de benodigde techniek. De luchtbehandeling is weggewerkt in boekenkasten en achter wanden. Een nieuw lichtplan ondersteunt de intieme setting van de raadzaal. Een roestvrijstalen debatcirkel vormt letterlijk het middelpunt van de ruimte en komt voort uit de wens van de gemeenteraad om het actieve debat te stimuleren. Voor raadsleden en publiek is altijd duidelijk wie aan te woord is. Vanuit het centrum verspreidt het debat zich als een ‘steen in de vijver’ door de zaal en uiteindelijk richting de samenleving. In de materialisatie van de zaal komt dit terug in de cirkelvormige vloerafwerking en raadsopstelling. Het IJssellandschap vormde de inspiratiebron voor het subtiele vlakkenspel in de bezoekersbanken rondom.

De koffiekamer biedt als een ‘loper’ toegang tot de raadzaal en vormt de connectie tussen het monument en de nieuwbouw. De rode tinten zijn afgeleid van het Deventer daklandschap dat vanuit de ruimte prominent aanwezig is. De doorgang tussen koffiekamer en raadzaal is vergroot en krijgt nadruk door deze als poort uit te voeren. Bij de opening grapten raadsleden eindelijk weer samen door één deur te kunnen. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Grote Kerkhof 1-4
  • Plaats Deventer
  • Projecttitel Herinrichting raadzaal Deventer
  • Projectarchitect(en) Ferdinand van Dam
  • Adviseur installaties Hiensch Engineering
  • Interieurarchitect OTH architecten
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 300
  • Programma raadzaal en koffiekamer
  • Aanvang bouw 20-10-2016
  • Oplevering 23-03-2016
  • Opdrachtgever Gemeente Deventer
  • Ontwerpbureau OTH architecten
Reageer op dit artikel