Project

HEART museum in Herning (DK) door Steven Holl

Geen categorie

HEART museum in Herning (DK) door Steven Holl

Ook de ontwerpen van Steven Holl worden tegenwoordig met de computer uitgetekend. Aan de basis van elk project staat echter een concept dat met woorden, tekeningen en maquettes is uitgewerkt. Dit handmatige proces zorgt voor een meer directe verbinding tussen wat de architect denkt en ziet en wat hij maakt. In het HEART museum in Herning resulteert deze aanpak in een icoongebouw dat aansluiting vindt bij zijn omgeving en dat zijn beeldtaal inzet om bijzondere tentoonstellingsruimten te realiseren.

Opengeknipte mouwen

Het museum bestaat van bovenaf gezien uit een aantal opengeknipte mouwen, met elkaar verbonden door platte vlakken. De uiteinden van de gekromde dakvlakken worden doorgezet in het landschap in de vorm van opbollende grasstroken. Hierdoor strekt het museum zich op vanzelfsprekende wijze uit over het landschap.

De gekromde dakvlakken zijn doorgezet naar het landschapsontwerp. Fotograaf Iwan Baan

Zwart en wit

Steven Holl heeft het museum naar de eisen van de opdrachtgever gematerialiseerd in wit en zwart. Het zwart komt terug op de vloeren en bestaat uit een houtskoolachtige betonsoort die is afgewerkt met was.

Het witte beton waaruit de wanden en daken zijn opgetrokken, heeft een levendige uitstraling doordat dekzeilen van vrachtwagens op verschillende wijzen in de mallen zijn gelegd. Het geeft de buitenkant textielachtig voorkomen en neemt tegelijkertijd de ongelijkheden op die gepaard gaan met de snelle productiewijze van de gevelelementen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Birk Centerpark 8
  • Plaats Herning
  • Projecttitel HEART museum in Herning (DK) door Steven Holl
  • Projectarchitect(en) Steven Holl, Noah Yaffe, Chris McVoy
  • Adviseur installaties Niras; Transsolar, Kopenhagen
  • Bouwmanagement Niras, Allerod
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 5600 m2
  • Programma museum
  • Voorlopig ontwerp 01-05-2005
  • Definitief ontwerp 01-04-2007
  • Aanvang bouw 25-05-2010
  • Oplevering 01-08-2009
  • Opdrachtgever Herning Center of the Arts
  • Ontwerpbureau Steven Holl Architects
Reageer op dit artikel