Project

Green Office® ENJOY in Parijs – Baumschlager Eberle Architekten en SCAPE

Architectuur

Green Office® ENJOY in Parijs – Baumschlager Eberle Architekten en SCAPE
Green Office® ENJOY in Parijs door Baumschlager Eberle Architekten en SCAPE, beeld Luc Boegly

Langs de Seine in Parijs hebben Baumschlager Eberle Architekten en SCAPE het nieuwe complex Green Office® ENJOY gerealiseerd. Het nieuwe gebouw is grotendeels gemaakt van hout en produceert meer energie dan het gebruikt. In het nieuwe kantoor van 17.400 vierkante meter zijn ruim 1.250 medewerkers ondergebracht. 

Green Office® ENJOY vormt het middelpunt van Clichy-Batignolles, in het 17e arrondissement van Parijs. Dit stadsontwikkelingsproject strekt zich uit over een terrein van 133 hectare en gaat een geheel nieuwe wijk vormen met 3400 appartementen, kantoren, een gerechtsgebouw, winkels en recreatieve voorzieningen. Daarnaast komt er een ruim park in het gebied.

Stedenbouwkundige inpassing

Baumschlager Eberle Architekten en SCAPE hebben hier een complex gerealiseerd dat als toegangspoort en referentiepunt van de nieuwe wijk moet fungeren. Vanaf het begin af aan was duidelijk dat Green Office® ENJOY een visuele verbinding met zijn stedelijke omgeving moest krijgen. Daarvoor hebben de architecten de bestaande zichtlijnen tussen het industriële erfgoed gebruikt om het nieuwe complex vorm te geven.

Green Office® ENJOY in Parijs door Baumschlager Eberle Architekten en SCAPE, beeld Vectuel-Studiosezz-PBA

beeld Vectuel-Studiosezz-PBA

In het complex is een ruime binnentuinen aangelegd. Daarnaast zijn er drie loggia’s, die op de hoeken van het gebouw zijn geplaatst. Vanaf hier hebben bezoekers een mooi uitzicht over Parijs met onder andere de Sacré Cœur, de Eiffeltoren en de nieuwe rechtbanken.

Houten constructie

Vanuit het streven naar een zeer duurzaam gebouw hebben de architecten gezocht naar een passende materialisering van het complex. Daarvoor hebben ze de betonnen fundering gecombineerd met een traditionele houten constructie. De gevel is vervolgens afgewerkt met opvallende cassettes van aluminium. Dat heeft geresulteerd in een moderne architectuur met een knipoog naar het verleden.

Lees verder

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres ZAC des Batignolles, Paris 17 arrondissement
  • Plaats Parijs
  • Projecttitel Green Office® ENJOY Paris Batignolles
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 17.400 vierkante meter
  • Programma Kantoren, kantine, commerciële functies en openbare functies
  • Voorlopig ontwerp 2013
  • Oplevering 2018
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 34,5 miljoen euro
  • Opdrachtgever Bouygues Immobilier en Caisse des dépôts et consignations (Bank for Official Deposits)
  • Ontwerpbureau Baumschlager Eberle Architekten en SCAPE
  • Adviseur constructie SCYNA 4
  • Adviseur hout AIA Ingénierie
  • Adviseur nutsvoorzieningen BARBANEL
  • Adviseur HQE certificaat ENERGELIO
  • Adviseur landschap LATZ + PARTNER en Techni’Cité
  • Adviseur keuken SYSTAL
  • Adviseur akoestiek LAMOUREUX
  • Adviseur BIM J.P. Trehen – EGIS
  • Aannemer hout MATHIS
  • Aannemer constructie LES MAÇONS PARISIENS
  • Aannemer gevel ARBONIS
  • Aannemer landschap Voisins
  • Aannemer nutsvoorzieningen ENGIE INEO & ENGIE AXIMA

Locatie

Reageer op dit artikel