Project

Gasfabriek Meppel

Geen categorie

Bureau B+O Architecten verhuisde in 2008 naar de verwaarloosde en vervallen Gasfabriek in het centrum van Meppel. Architecten Arnoud Olie en Pieter Brink zagen een ruwe diamant in het verpauperde gebouw en met al hun energie, ziel en zaligheid heeft B+O het pand in ere hersteld.

Gasfabriek Meppel

De Gasfabriek was een uitgeleefd en afgedankt gebouw. Nadat de fabriek zijn oorspronkelijke functie verloor, heeft het nog dienst gedaan als brandweerkazerne, werkplaats, energiebedrijf en kantoor voor de gemeentewerken. Ondanks deze gebruiksmetamorfoses was de ziel nog duidelijk voelbaar in de fabriek en had het duidelijk de potentie om zijn positie in de stad terug te winnen.

 

De nieuwe doelstelling van de Gasfabriek was om huisvesting te bieden aan startende ondernemers, in een creatieve kenniseconomie. Deze doelstelling is ook bereikt. Ondernemers krijgen in de fabriek de kans om zich te ontwikkelen en gelijkgestemden te ontmoeten. Ook kunnen zij samen kennis en ervaringen delen en hun netwerk kunnen uitbreiden.

 

Bij de herstructurering is op meerdere manieren rekening gehouden met duurzaamheid. In de eerste plaats is de keuze gemaakt om een nieuwe invulling te geven aan de Gasfabriek, in plaats van deze te slopen of nieuw te bouwen. Daarnaast is er veel gebruik gemaakt van glas, zodat overdag op veel plaatsen geen kunstlicht hoeft te branden. Het pand wordt verwarmd door vloerverwarming in plaats van radiatoren. Vloerverwarming hoeft maar tot 30 graden verwarmt te worden, terwijl radiatoren pas vanaf zeventig graden voldoende warmte afgeven. Het water voor de vloerverwarming wordt verwarmd door een houtkachel. De kachel wordt gestookt met sloophout en afval. Ook de balansventilatie met warmteterugwinning zorgt voor energiebesparing. Verder zijn er in het gebouw geen onnodige afwerkingen te vinden, zoals systeemplafonds en gipsen wandjes. Er is zo min mogelijk gebruik gemaakt van materiaal.Doordat de ruimtes flexibel zijn in te delen, hoeven er bij uitbreiding of veranderingen binnen de bestaande bedrijven slechts geringe verbouwingstaatsregelingen worden genomen.  Het monumentale karakter van de Gasfabriek is zoveel mogelijk behouden. De elementen die zijn toegevoegd aan het interieur, hebben een industrieel karakter. De ruimtes zijn open en transparant gelaten. Op de tweede verdieping is er voor gekozen om de gangwanden te bekleden met glas, zodat de structuur van het dak zichtbaar blijft.

Het pand is weer een levendig en bruisend onderdeel van de stad. Mensen waarderen dat het gebouw weer in ere is hersteld en komen regelmatig binnen lopen om een kijkje te nemen. Het karakteristieke en sfeervolle ‘Zuiveringshuis’ is voor iedereen toegankelijk. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Gasgracht 3
  • Plaats Meppel
  • Projecttitel Gasfabriek Meppel
  • Projectarchitect(en) Arnoud Olie
  • Interieurarchitect Arnoud Olie
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 03-07-2012
  • Oplevering 01-01-2011
  • Opdrachtgever Gasfabriek Meppel
  • Ontwerpbureau Bureau B+O Architecten B.V.
Reageer op dit artikel