Project

Een nieuwe duurzame gemeenschap in een in onbruik geraakt gebouw – een nieuw ‘groen’ hart!

Geen categorie

Het meest baanbrekende koolstofarme project van het Verenigd Koninkrijk; verbluffende woon- en werkruimten die geen roofbouw plegen op onze planeet en de bewoners in staat stellen om een milieuvriendelijk leven te leiden.

Een nieuwe duurzame gemeenschap in een in onbruik geraakt gebouw – een nieuw ‘groen’ hart!

Greenhouse is het gedeeltelijke renovatie- en gedeeltelijke nieuwbouwproject van een in onbruik geraakt art-decopension uit de jaren 1930 in Zuid Leeds. Craig Bolton van West & Machell Architects vertelde ons dat Citu (de opdrachtgever) een ‘super groen’ gebouw wilde realiseren, dat een duurzame manier van leven wilde promoten, zonder dat de bewoners iets van het hedendaagse comfort zouden moeten missen.

 

Door een combinatie van energie-efficiëntiemaatregelen en het gebruik van hernieuwbare technologieën ter plaatse, met inbegrip van geothermie, thermische zonne-energie en windturbines op het dak, bewijzen de projectontwikkelaars van Citu dat moderne technologieën met succes geïntegreerd kunnen worden in een bestaand gebouw in een stedelijk landschap om zijn luchtdichtheid en energieprestatie op indrukwekkende wijze te verbeteren.

 

Architecturaal element, bekleed met Rockpanel Colours panelen

“Voor de gevel hadden we een hedendaagse moderne look voor ogen, waarbij we gebruik wilden maken van erg duurzame materialen in lijn met de groene kwalificatie van het gebouw. Bovenop het bestaande gebouw van 5 verdiepingen, ontwierpen we een nieuwe, 2 verdiepingen tellende woonconstructie. Dit nieuwe architecturale element kreeg de aanblik van een willekeurig georganiseerd lappendeken van grijze en groene Rockpanel panelen die zouden afsteken tegen de strakke gevel eronder.

 

Er werd voor de bekleding van dit element voor Rockpanel gekozen omwille van de reputatie van het merk op het vlak van duurzaamheid en ons streven naar een opvallend designstatement. Verder was er ook het feit dat dit product voor het merendeel gemaakt wordt van een duurzame grondstof, nl. vulkanisch gesteente, en dat er een uitgebreid kleurenpallet was, waaruit we konden kiezen,” aldus Craig Bolton.

 

Prijzen

Sinds de officiële lancering van Greenhouse op 1 oktober 2010 won Citu al tal van prijzen:

  • “Winnaar” van de Britse Green Building Council Sustainability Awards 2010 – renovatieproject van het jaar
  • 2010 RIBA White Rose Awards – duurzaamheidsprijs en bronzen architectuurprijs
  • 2009 Estate Gazette Green Awards – “Winnaar” beste woonproject

Ontwerp en realisatie

  • Adres . .
  • Plaats Leeds
  • Projecttitel Een nieuwe duurzame gemeenschap in een in onbruik geraakt gebouw – een nieuw ‘groen’ hart!
  • Projectarchitect(en) Craig Bolton
  • Toeleveranciers true
  • Voorlopig ontwerp 29-11-2011
  • Definitief ontwerp 29-11-2011
  • Aanvang bouw 24-11-2011
  • Oplevering 29-11-2011
  • Ontwerpbureau Rockwool B.V. / Rockpanel Group
Reageer op dit artikel