Project

Cradle-to-cradle boomhut – Nieuw tweede leven voor eikenboom

Geen categorie

Voor de inrichting van schoolpleinen wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Het komt hedendaags echter maar zelden voor dat er binnen de huidige regelgeving gebruik gemaakt kan worden van aanwezige bomen. IJreka heeft hiervoor een oplossing ontwikkeld die het toch mogelijk maakt om gebruik te maken van aanwezige bomen.

Cradle-to-cradle boomhut – Nieuw tweede leven voor eikenboom

In geval er een boom voor handen is die voldoende duurzaam is, kan deze in het ontwerp worden opgenomen. De boom, of onderdelen van de boom, kunnen dienen als constructie materiaal voor speeltoestellen en buitenmeubilair. Dankzij deze methode heeft de boom van basisschool de Springplank uit Heino een tweede leven op het schoolplein gekregen.

Boomhut Springplank Foreco

Duurzaam eikenhout blijft behouden

Ten behoeve van de levensduur van het toestel ondergaat de boom een bewerking. Hierbij wordt het niet duurzame deel van het hout (schil en spinthout) verwijderd zodat alleen het duurzame kernhout overblijft. Het robinia speelhuis dat gebruikt wordt voor de cradle-to-cradle boomhut is gemaakt van onbehandeld hout. Ook voor dit onderdeel wordt zoveel mogelijk gezorgd dat het spinthout is verwijderd. Hierdoor kan het uitstekend worden toegepast in combinatie met de bewerkte boom die ook is ontdaan van het spinthout. In Nederland zijn vooral eiken zeer geschikt als buitenruimte object. Deze bomen zijn vaak aanwezig in de buurt van scholen en parken waardoor het voor veel partijen een unieke en karakteristieke invulling kan geven.

Veiligheid natuurlijk spelen

Indien er wordt gekozen voor een toepassing als een speeltoestel, dan zal het gekeurd worden. Zo kan het toestel voldoen aan de voorwaarden van de WAS (Wet Attractie Speeltoestellen) en kan de veiligheid geborgd worden. In geval van de Cradle to Cradle Boom(hut) wordt de boom gecombineerd met bestaande speelelementen uit het “Natuurlijk Spelen” toestellen programma van IJreka. Deze lijn biedt een natuurlijke uitstraling en natuurlijke speelaanleidingen.

Boomhut Basisschool de Springplank Foreco 

Unieke maatwerk speelomgevingen

IJreka de Speelspecialist staat voor een compleet speelprogramma en is gevestigd op het terrein van Foreco in Dalfsen. Het aanbod varieert van schommels en buitenmeubilair tot volledig gethematiseerde binnen- en buiten speelplaatsen in zowel hout en andere materialen. Met eigen ontwerpers is het een sterke partner voor vernieuwende en uitgebreide speelplekken die. Eigen concepten kunnen veilig en zorgeloos worden uitgevoerd, met 3D ontwerpen en grote flexibiliteit voor maatwerk oplossingen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Heino
  • Projecttitel Cradle-to-cradle boomhut – Nieuw tweede leven voor eikenboom
  • Toeleveranciers true
  • Aanvang bouw 14-06-2016
Reageer op dit artikel