Project

Chokkura Plaza & Shelter in Takanezawa door Kengo Kuma

Geen categorie

Kuma, meester van de tactiele bewerking van materialen, speelt in Takanezawa met beide gezichten van de mysterieuze Ooya steen. Door de zachte, poreuze geaardheid te benadrukken en de steen te vervlechten tot een textiele structuur, realiseert hij een delicaat staaltje architectuur.

Chokkura Plaza & Shelter in Takanezawa door Kengo Kuma

Ooya

Zo verwonderd als Frank Lloyd Wright destijds was over een steensoort “die zo op aarde lijkt”, zo gefascineerd was Kengo Kuma toen hij dezelfde Ooya steen aantrof op de locatie van zijn nieuwe project. Wright verwerkte deze bijzondere steensoort in zijn ontwerp voor het in 1922 gebouwde keizerlijk hotel in Tokio.

Chokkura: ”kleine rijstschuur”
Op de vraag hoe je de identiteit van een dorp kunt representeren zonder gebruik te maken van flitsende moderne materialen, antwoordt de Japanse architect Kengo Kuma met een aardkleurige, met de grond samengesmolten ‘Chokkura’. Tegen alle bouwkundige principes in tracht Kuma fragiele structuren te creëren, die zijn opgebouwd uit gebroken fragmenten. Deze fungeren als een raakvlak tussen het menselijke lichaam en zijn omgeving. Dit opbreken in kleinere delen zorgt ervoor, dat zelfs de logge steen een zekere zachtheid en fragiliteit krijgt, die aansluit op het menselijke lichaam. Terwijl in het Steenmuseum in Nasu het harde karakter van de steen is verzacht met elegante, flinterdunne horizontale louvres, krijgt het geometrische volume van het nieuwe tentoonstellingsgebouw in Takanezawa een unieke behandeling van steen verweven met staal. Ogenschijnlijk is het opgebouwd uit massieve gebouwdelen. Maar zodra men het gebouw nadert, verdwijnt deze solide indruk en wordt een gewichtloze transparantie zichtbaar. Het steen is veranderd in een zacht, geweven membraam dat als een luchtig jasje om het lichaam valt.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 2, 2007, p58-63.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Chokkura Plaza & Shelter in Takanezawa door Kengo Kuma
  • Aannemer Plaza: Watanabe general construction / Kenmoku Stone Architect Co. Shelter: Ohta Co / Fukuda doboku zouen Co.
  • Bouwmanagement Oak Structural Design Office.
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) oppervlakte lokatie: plaza: 2968,47, Shelter: 2489 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) Plaza: 546,46 m2, Shelter: 87,30 m2.
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2004
  • Definitief ontwerp 01-01-2005
  • Aanvang bouw 01-02-2007
  • Oplevering 01-12-2005
Reageer op dit artikel