Project

Centrum Groote Wielen Den Bosch – SVP architectuur en stedenbouw

Stedenbouw

Centrum Groote Wielen Den Bosch – SVP architectuur en stedenbouw

Het nieuwe centrum is een herkenbaar onderdeel van de Groote Wielen, een toekomstbestendig centrum te ontwikkelen met veel groen en water als basiskwaliteit en uiteraard met woon-, zorg- en winkelfuncties. Een centrale plek in de wijk waar kinderen naar gaan. Een centrum waar gesport wordt aan de Groote Wielenplas en een smoothie gedronken wordt op het terras.

Toelichting: SVP architectuur en stedenbouw

Het centrum wordt op een duurzame, groene en toekomstbestendige manier ontwikkeld waarbij veel verder gekeken wordt dan alleen energetische duurzaamheid. De interactie van de functies met het landschap en de beleving van het groen voor zowel bewoners als bezoekers zijn een kwaliteit van het centrum. Sport, spel, ontmoeten en bewegen worden gestimuleerd. Door bijvoorbeeld het brede en actieve pad met sporttoestellen in het park dat onderdeel is van het hardlooprondje Groote Wielenplas. Zo ontstaat een gezonde leefomgeving die bijdraagt aan het geluk en woongenot van inwoners van de wijk.

Zichtbaar water zuiveren

De openbare ruimte wordt klimaatbestendig ingericht en alle elementen van de beroemde watermachine van De Groote Wielen komen terug in het centrumplan. De watermachine zorgt ervoor dat het water in De Groote Wielen voortdurend in beweging is en zichzelf zuivert. Denk aan bovengrondse afwateringspatronen, infiltratievelden, sloten, waterplein en optimaal gebruik van de Groote Wielenplas. Zodat water filteren niet alleen achter de schermen gebeurt, maar ook zichtbaar, verkoelend en educatief aanwezig is.

Samenspel tussen stedenbouw en landschapsarchitectuur

We geven een plek graag een eigen en unieke identiteit, zoals in dit plan. Als een verrassing ligt een deel van het winkelprogramma onder het Waterpark verborgen en ontstaat zo een bijzondere vorm van dubbelgebruik in het centrum. Bovenop de winkels is ruimte voor ontspanning en recreatie in het park. De ‘verborgen’ gebouwen in het landschap zijn ook een knipoog naar de fortificaties en vestingwerken van de stad ’s Hertogenbosch.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres De Groote Wielen
  • Plaats Den Bosch
  • Projecttitel Centrum Groote Wielen
  • Opdrachtgever Gemeente ‘s Hertogenbosch
  • Ontwerpbureau SVP architectuur en stedenbouw, Amersfoort

Locatie

Reageer op dit artikel