Project

Brandweerpost in Teteringen

Geen categorie

Deze brandweerpost staat op een ongebruikelijke locatie in een plantsoen nabij het dorpshart van Teteringen. Hier stond ook de voormalige post die te klein was geworden. Nu is er ruimte voor drie brandweerauto’s.

Brandweerpost in Teteringen

 

 

 

De essentie van het ontwerp van Grosfeld van der Velde architecten is soberheid en doelmatigheid, een gebouw waarin de logistiek van het uitrukken op de begane grond centraal staat.

Bovenbouw

Haaks op de heldere logistieke richting op de begane grond staat de bovenbouw. Deze bestaat vooral uit een grote ruimte die als instructie- en ontspanningsruimte voor de vrijwilligers fungeert. De bovenbouw is nadrukkelijk op de twee aangrenzende parkachtige ruimtes georiënteerd. Deze plek is zowel clubhuis na aangrijpende interventies als ontmoetings- en educatieruimte.

Fotograaf Michel Kievits

Transparantie

Het gebouw heeft een transparant karakter. Van binnen naar buiten biedt dat een prettige en rustgevende blik op het groen. Als verschijning in het dorp illustreren de activiteiten en het gebruik de paraatheid van de brandweer voor de collectieve veiligheid.

Hout

Verder is het gebouw opgetrokken uit lichtgrijs geolied cederhout in een combinatie van smalle latten met brede latten, die van buiten naar binnen in de plafonds zijn doorgezet. Hout is echter voor een brandweerpost niet een voor de hand liggende keuze, maar het past goed bij de groene context. Daarnaast lijkt het gebouwtje hierdoor eerder op een paviljoen dan wanneer er was gekozen voor een meer industriëlere uitstraling.

Fotograaf Michel Kievits

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Zandgouw
  • Plaats Teteringen
  • Projecttitel Brandweerpost in Teteringen
  • Projectarchitect(en) Bart van der Velde
  • Adviseur installaties Rienks Engineering
  • Aannemer Bouwbedrijf Remmers
  • Bouwmanagement R2 constructieadviesbureau
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 465 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 404 m2
  • Programma Garage voor 3 voertuigen, kleedruimtes + sanitair, ontspannings- en vergaderruimte
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2008
  • Definitief ontwerp 01-10-2008
  • Aanvang bouw 04-03-2011
  • Oplevering 01-07-2011
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 940.000 euro incl btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 678.000 euro incl btw
  • Opdrachtgever Gemeente Breda, directie Stadsbedrijven
  • Ontwerpbureau Grosfeld van der Velde architecten, Breda
Reageer op dit artikel