Project

Avicenna college Rotterdam – RoosRos Architecten

Architectuur

RoosRos renoveerde het Avicenna college, een jaren vijftig school in Rotterdam Zuid. Samen met de nieuwe uitbreiding is het gebouw getransformeerd tot een Rotterdams gebouw met zichtbare verankering in de havenstad en ook met voelbare invloed van arabeske stijlelementen.

Avicenna college Rotterdam – RoosRos Architecten
Beeld: René de Wit

Toelichting: RoosRos Architecten

Het Avicenna college – voorgezet islamitisch onderwijs voor mavo, havo, vwo – was voorheen gehuisvest op twee verschillende locaties. Met het vrijkomen van het gebouw aan de Montessoriweg kon de wens – de school onder één dak – vervuld worden. Het schoolgebouw werd grondig gerenoveerd, getransformeerd en uitgebreid met een tweede gymzaal en enkele nieuwe onderwijsruimten.

Avicenna-RoosRosArchitecten BeeldRené de Wit

Beeld René de Wit

Alhambra in jaren ‘50 architectuur

De kracht van het gebouw, dat is opgetrokken in typische jaren ‘50 baksteenarchitectuur, is de verfijnde mate waarin het is afgestemd op de maat en schaal van de mens. De school is geen groot gebouw maar een kleinschalige school met een eigen verhaal. Het bestaande gebouw bleek uitermate geschikt voor het beoogde programma van eisen. De hoofdopzet van het gebouw heeft veel overeenkomsten met een Alhambra, een Moors paleis; de patio, de rondgang en de excentrische entree. Thema’s die een belangrijke rol spelen bij het ontwerp. Deze paralellen zijn in de renovatie behouden en versterkt.

Rotterdamse thuishaven

De rondgang op de begane grond heeft een duidelijke routing, ondersteund door 8-puntige sterren ter hoogte van de belangrijke plekken. Op de vloer van de aula staat een afbeelding van de Rotterdamse Maas. Foto’s van diverse Arabische landen decoreren het plafond. De leerlingen van het Avicenna staan figuurlijk met hun voeten in de Rotterdamse thuishaven. Boven zich ervaren ze de historische wortels van hun voorouders. In het hele ontwerp zijn arabeske elementen gecombineerd met de bestaande architectuur zoals het schoonmetselwerk en originele plastieken. De debatruimte, met een levensechte foto van het plafond van de Sheikh Lotfollah moskee, kan gerust spectaculair genoemd worden. Dat geldt overigens ook voor de entree, waarin de originele trap behouden is.

Avicenna-RoosRosArchitecten BeeldRené de Wit

Beeld René de Wit

Louvres met Andalusische en Ottomaanse patronen trekken de ingezette lijn in het interieur ook door naar het exterieur. Zij dragen bij aan de veiligheid rond de openingen in de gevel én functioneren als zonwering voor een prettig binnenklimaat. Overdag valt het daglicht door de patronen heen naar binnen, ’s avonds zorgt de verlichting voor een schitterend lichtspel aan de buitenzijde. Vanaf de drukke Vaanweg is de gymzaal een echte eyecatcher. De gesloten gevels zijn voorzien van beplating waarin grafische patronen zijn gefreesd.

Gedurende het hele proces is nauw samengewerkt met HEVO en met de werkgroep van het Avicenna college. Tussen enerzijds nuchtere en pragmatische ideeën en anderzijds onbegrensde inspiratie is de ideale balans gevonden.


Resultaten voor RoosRos Architecten

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projectarchitect(en) Jos Hermans
  • Medewerkers Bertold van Burg, Rob Franken, Pieter Schipper, Austin Schulte Fischedick
  • Adviseur constructie SWINN
  • Adviseur installaties Iv-Bouw
  • Aannemer Moeskops bouwbedrijf
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) ca. 6.650 m2
  • Oplevering april 2018
  • Opdrachtgever Avicenna college
  • Ontwerpbureau RoosRos Architecten
  • Overige adviseurs HEVO

Locatie

Reageer op dit artikel