Project

ARC19: Spidermusica – Architect Maarten Douwe Bredero

Architectuur

Een elegante, ranke en luchtige verschijningsvorm staat voorop in dit koepel ontwerp. De podium segmenten kunnen fleurig beschilderd worden in de kleuren van de regenboog. Met een witte grindbedstrook rondom is het basement beschermd tegen opspattend regenwater. Het innovatieve betreft een architectonische ‘grondgebonden’ unieke beleving van een verplaatsbaar ‘funderingsloos’ replica product. Een spin voor muziekbeleving.

Toelichting door Architect Maarten Douwe Bredero – De zestien houten segmenten met traptreden zijn plaatselijk uitwisselbaar, zodat betreding vanuit meerdere hoeken mogelijk is. Daarmee kan de koepel een zekere gerichtheid naar het publiek verkrijgen.

De overkapping is van zeildoek met een uitrolvoorziening in het verticale vlak. Deze muts biedt daarmee optimaal afscherming tegen zonlicht en regen. Het verticale vlak bevordert daarnaast de akoestiek. De ontluchting van warme zomerlucht kan door het ringvormige gat bovenin de nok. Hierover komt een kapje zoals gebruikelijk bij kampeertenten. In het holle podiumvoetstuk is, via een te openen flank, plek voor eventuele elektronische apparatuur, koelboxen e.d.

spidermusica-8of10-skeleton

Qua draagconstructie voor de bovenbouw is gedacht aan onderhoudsvrij aluminium dat relatief weinig weegt, maar toch sterk genoeg zal zijn. De stabiliteit en stijfheid van het skelet komt tot stand met behulp van inklemming. Aan de voet zijn de stijlen verankerd in twee richtingen tussen de wederzijdse segmenten. Elke knie hierboven is momentvast uitgevoerd in haar vlak door koppeling op twee punten aan een ring. Waardoor vormvaste driehoeken ontstaan. Door de ringen zelf kan het nodige aan bedrading doorgevoerd worden.

Naast het afneembare zeil zijn de poten eenvoudig los te halen uit het voetstuk en te demonteren tot slechts losse stijlen. Het voetstuk of basement in de vorm van een zestienkantige trommel bestaat eveneens uit losse onderdelen. Deze taartpuntvormige segmenten zijn opgebouwd uit lichtgewicht frames met Vurenhouten betimmering.

spidermusica-4of10-by-night

De totale kosten voor productie van deze eerste – uiteraard herbruikbare – versie zijn geraamd op EUR 49k exclusief BTW. De onderdelen zijn allen zoveel mogelijk gestandaardiseerd om de kosten te drukken. Zo zijn de kokervormige staven voor de stijlen en dakliggers exact gelijk met eenzelfde kromming. De verbindingen zijn deels gelast en verder gebout. Het gehele pakket past is een transportdoos van 2 x 3 x 4 m. De koepel is met twee man op te bouwen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Spidermusica
  • Projectarchitect(en) Maarten Douwe Bredero
  • Programma demontabele muziekkoepel
  • Ontwerpbureau Architect Maarten Douwe Bredero
Reageer op dit artikel