Project

ARC19: Sociaal Huis Langemark – Studio Thys Vermeulen

Architectuur

Het project bevat zowel de uitbreiding van het gemeentehuis, de inrichting van publieke ruimte errond en een duurzame langetermijnvisie voor de verdichting van de dorpskern. Het alzijdig nieuwbouwvolume geeft vorm aan het nieuwe gemeenteplein dat onderdeel wordt van een groter gemeentepark. We bouwen geen generiek, afstandelijk gebouw, maar een gebouw met een eigen huiselijke informaliteit en tal van verrassende plekken.

Toelichting door Studio Thys Vermeulen – De uitbreiding van het gemeentehuis in Langemark is een toonvoorbeeld van goed opdrachtgeverschap. Zoals in veel landelijke gemeentes is er afgelopen decennia bijzonder weinig geïnvesteerd in de ruimtelijke kwaliteiten van onze dorpskernen, zowel naar samenhang van bebouwing als naar het inrichten van publieke ruimte. De vraag wordt hier op twee schalen gesteld.

Enerzijds is er de architecturale vraag van een nieuwe aanbouw voor het gemeentehuis in de vorm van een sociaal huis: een laagdrempelige plek waar bewoners gemakkelijk terecht kunnen. Anderzijds de vraag naar stedenbouwkundige inbedding: hoe kan dit project een ‘schakel’ zijn in het centrum van Langemark? Wat is de rol van de publieke ruimte rondom het gemeentehuis?

De visie die we ontwikkelden over deze geïntegreerde ruimte werkte inspirerend en resulteerde in de opdracht voor het uitwerken van een verdichtingsstrategie rondom het vijverpark.

Alzijdig volume geeft vorm aan een nieuw gemeenteplein

We ontwerpen het nieuwbouwvolume zo dicht mogelijk bij het gemeentehuis, als een ‘tweeluik’. Dit heeft niet enkel het voordeel dat de nieuwe samenwerking tussen OCMW en gemeentediensten gemakkelijker is te organiseren, maar ook dat de volumes letterlijk worden verenigd in een nieuw beeld, als een koppel: een ‘sociaal huis’ en een ‘formeel huis’. Het nieuwe volume stelt zich alzijdig op. Een centrale kern met sculpturale trap, bedacht op maat van elke dienst, verbindt de verdiepingen. Het landschapsontwerp inspireert zich op de bestaande ‘clumps’ (trossen van bomen). Deze elementen kaderen de dorpsgezichten en zorgen voor samenhang.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kasteelstraat 1
  • Plaats 8920 Langemark-Poelkapelle
  • Projecttitel Sociaal Huis Langemark
  • Projectarchitect(en) Tom Thys, Jeroen Provoost
  • Medewerkers Dennis Schouwers, Pieter Steens, Sander Deben, Dave Roofthooft
  • Adviseur constructie Sileghem & Partners cvb, Winkelstraat 2, 8550 Zwevegem
  • Adviseur installaties Tech 3 bvba, Serpentstraat 5, 9000 Gent
  • Adviseur bouwfysica EMS-advies bvba, Vosselarestraat 7, 9850 Nevele
  • Aannemer Himpe NV, Autobaan 16, 8210 loppem
  • Landschapsarchitect Buro Groen bvba, Sint-Eloois-Winkelsestraat 83, 8800 Roeselare
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1025m²
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 875m²
  • Netto inhoud 3600m³
  • Programma Gemeentediensten & OCMW; gemeente-archief, secretariaat, algemeen bestuur, sociale dienst, dienst ruimtelijke ordening
  • Voorlopig ontwerp december 2014
  • Definitief ontwerp juli 2015
  • Aanvang bouw september 2017
  • Oplevering juli 2019
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 1 890 000€
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 1 390 000€
  • Opdrachtgever Gemeentebestuur Langemark-Poelkapelle, Kasteelstraat 1, 8920 Langemark-Poelkapelle
  • Ontwerpbureau Studio Thys Vermeulen, Leopold II laan 53, 1080 Brussel

Locatie

Reageer op dit artikel