Project

ARC19: Riante dubbelhoge uitbouw – Richèl Lubbers Architecten

Business

De ontwerpopgave was een duurzame, eigentijdse en comfortabele woning voor een gezin met drie kinderen. Feitelijk was dit huis een beneden- bovenwoning, dus twee huizen. In ons ontwerp is de beneden- en bovenwoning samengevoegd tot één royale gezinswoning. De riante dubbelhoge uitbouw werd ingezet om twee woonverdiepingen (woonkamer en keuken) met elkaar te verbinden tot één grote ruimte.

Toelichting door Richèl Lubbers Architecten – Onze opdrachtgevers hadden een flinke verbouwing voor ogen toen zij bij ons kwamen. Het huis was totaal uitgeleefd en het souterrain bleek vochtig. Dit kwam door het hoge grondwater vanuit de Singel rondom het Utrechtse centrum. Daarbij was souterrain beperkt in hoogte: slechts 2,2 meter. Aanvankelijk plaatsten we in het ontwerp de keuken net naast de hoge vide, zodat je de laagte als minder storend zou ervaren. Tijdens de bouw bleek echter dat de vloer van straatsteentjes was gemaakt, met allerlei toekomstige vochtproblemen die hierdoor op de loer lagen.

Daarom werd besloten om de gehele souterrain vloer, inclusief de eerste 60 cm van de opgaande wanden van beton te maken. Eigenlijk een grote badkuip in het hele pand, maar dan eentje waar het water juist aan de buitenzijde moet blijven. Deze kuip loopt door tot buiten, als terras van 5 meter achter de gevel. Natuurlijk wordt het regenwater daar netjes afgevoerd. Zo konden we een vlakke vloer van binnen tot buiten maken.

De meerwaarde van ons ontwerpvoorstel ligt in het feit dat de tuin nu fijn overloopt in de woonkeuken, en dat de woonkeuken vervolgens overloopt in de studeerplek en woongedeelte aan de voorzijde van het huis. Vroeger moest je met een trap de tuin in, zowel vanuit de woonetage, als vanuit het souterrain.

Het woonhuis is verder voorzien van interieurstyling, waardoor het een samenhangend geheel is geworden. Het was voor ons bureau een gaaf totaal project waar de 5 bewoners elke dag trots van genieten.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Tolsteegsingel
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Riante dubbelhoge uitbouw
  • Projectarchitect(en) Richèl Lubbers
  • Medewerkers Martijn Meenink, Jasmijn Rothuizen, Harprit Bola
  • Definitief ontwerp 2016
  • Aanvang bouw 2017
  • Oplevering 2017
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau Richèl Lubbers Architecten, Utrecht
Reageer op dit artikel