Project

ARC19: Nieuw Kijkduin Den Haag – TconcepT

Stedenbouw

In Kijkduin wordt een familiebadplaats gecreëerd, waarbij de huidige kwaliteiten behouden blijven: rust, voor jong en oud en intiem.
De huidige overdekte winkelpromenade wordt vervangen door onoverdekte straatjes een pleinen, waarin een mix van winkels, horeca en wonen ontstaat. De boulevard wordt opgehoogd, waardoor strand- en zeezicht is gegarandeerd. De boulevard krijgt sterke verbindingen met de achterliggende promenade.

Toelichting architect – Het huidige Kijkduin kenmerkt zich door kleinschaligheid, rust en intimiteit; een Familiebadplaats.

Er wordt een badplaats gecreëerd met een sterke identiteit, een vriendelijke omgeving voor jong en oud waar je zoals in de traditionele steden wordt verrast door een hiërarchie van ruimten. Belangrijk is de ruimte tussen de gebouwen; het publieke domein. Hier wordt extra zorg aan besteed en rekening gehouden met een goede doorbloeding en sterke connecties met de nieuwe verhoogde boulevard, de drager van het plangebied. Door de verhoogde boulevard is er altijd zicht op zee en strand.
Door toevoeging van woongebouwen die verticaal geparcelleerd zijn ontstaat een lappendeken van hedendaagse architectuur. Seriematigheid wordt vermeden door meerdere architecten in te zetten.

De identiteit wordt versterkt door een palet van licht gekleurde materialen. De kleur wit zal regelmatig voorkomen in verschillende nuances. Samen met het groene duinlandschap en het groen versterkte profiel van de Hoek van Hollandlaan tekent het lichtgekleurde ensemble zich af in een natuurlijke omgeving.

De doorkijkjes van winkelpromenade naar zee ‘doorluchten’ het plan en zorgen voor een vrije horizon, waardoor het plan open en transparant naar zee toe wordt. Het is een beschut voetgangersgebied achter de verhoogde boulevard. De promenade krijgt een intiem en wisselend karakter. Dit karakter ontstaat doordat de straten onderbroken worden door kleine pleintjes en in bajonet vorm op elkaar aansluiten. Het intieme karakter zal versterkt worden door de schaal en materialisering van de gevelontwerpen.

De woongebouwen creëren 24 uur levendigheid en vergroten het intieme karakter van de straten en pleinen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Deltaplein
  • Plaats Den Haag
  • Projecttitel Nieuw Kijkduin
  • Projectarchitect(en) Willem Joost de Vries
  • Medewerkers Frank Hendriks, Pieter Bree, Christos Ellinas
  • Adviseur constructie van Rossum bv, Amsterdam
  • Adviseur installaties DGMR, Den Haag
  • Adviseur akoestiek DGMR, Den Haag
  • Adviseur bouwfysica DGMR, Den Haag
  • Adviseur brandveiligheid DGMR, Den Haag
  • Aannemer Boele & van Eesteren, Rijswijk
  • Landschapsarchitect RROG, Amsterdam en West8, Rotterdam
  • Beeldend kunstenaar Studio Job, Tilburg
  • Stedebouwkundige TconcepT
  • Samenwerkende architect Inbo, KOW, ZZDP, van Egmond, Jan des Bouvrie, Piet Boon
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 42000
  • Programma mixed, wonen, retail, horeca, parkeren
  • Opdrachtgever Fred Developers, Amsterdam
  • Ontwerpbureau TconcepT, Den Haag
Reageer op dit artikel