Project

ARC19: Gezamenlijk kerkgebouw in Leidsche Rijn – Groosman

Architectuur

Het gezamenlijke kerkgebouw verbindt de mens en brengt ze nader tot elkaar. Een plek van ontmoeting waar de deuren altijd en voor iedereen open staan.

Toelichting Groosman – Temidden van de nieuwbouw in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn vormt het Maximapark het groene hart van het gebied. Op een prachtige locatie, aan ‘het lint’ van dit stadspark heeft Groosman voor NGK Rijnwaarde en de GKV Leidsche Rijn een gezamenlijk kerkgebouw ontworpen dat mensen verbindt en nader tot elkaar brengt.

Beeld Groosman / fotograaf Ossip van Duivenbode

De deur staat wagenwijd open voor iedereen

De twee kerkgemeenschappen uit Leidsche Rijn die al jaren samen optrekken deelden een visie met het thema: ‘De deur staat wagenwijd open voor iedereen.’ Groosman won de prijsvraag met een open, toegankelijk huis voor Leidsche Rijn. Daarmee kwam een droom uit van architect Mark Siebers die altijd al eens een plek van ontmoeting wilde ontwerpen in nauwe samenwerking met de gebruikers.

Groosman / fotograaf Ossip van Duivenbode

Inpassing landschap

Het Maximapark wordt doorkruist door de Alendorperweg, waaraan zich aan het begin van de 20e eeuw veel tuinders vestigden. De voormalige boerderijen, die hier nog steeds staan bepalen de structuur van de oostelijke zijde van het park.
De vorm van het eenvoudige, eigentijdse kerkgebouw is geïnspireerd op de historische schuurkerk, een geliefde bouwvorm voor gereformeerde kerkgenootschappen gedurende de 19e eeuw. Het silhouet sluit hiermee naadloos aan op de agrarische sfeer van de directe omgeving: de kassen, de boomgaard en de schuren.

Groosman / fotograaf Ossip van Duivenbode

Symboliek

Christelijke symboliek vormde een belangrijk uitgangspunt in het ontwerp. De betekenis en vorm van het kruis komen zowel in de plattegrond als de glazen gevel terug. De driedeling in het gebouw is een verwijzing naar de heilige Drie-eenheid (Vader, Zoon en Heilige Geest). De as van het lange toegangspad loopt door in de ontmoetingsruimte, waar mensen elkaar ontmoeten. Symbolisch is dit deel ‘de zoon’; door de zoon Jezus kom je tot de Vader (Johannes 14: 6). Aan de ene zijde van deze as is de zaal waar Gods woord gesproken wordt en aan de andere zijde de stilteruimte, een plek van bezinning, gebed en inspiratie.

Groosman / fotograaf Ossip van Duivenbode

Multifunctioneel

Op de verdieping zijn diverse (vergader)ruimtes en een jeugdhonk gesitueerd. Deze worden tijdens de samenkomsten gebruikt door de kinderen die hier gedurende de dienst een eigen programma bijwonen. Door de glazen wand blijft de visuele verbinding behouden. Dankzij het voorportaal kunnen de ruimtes op de verdieping apart gebruikt/verhuurd worden.

Beeld Groosman / fotograaf Ossip van Duivenbode

Eenvoud

Het gebouw is bekleed met zwarte dakpannen met houten accenten ter plaatse van de entrees, kerkzaal en het luik bij de stilteruimte. Wanneer het luik open staat en achter het raam licht brand is het gebouw geopend.
Het interieur is sober vormgegeven met zwarte vloeren en witte plafonds. De wanden en het meubilair zijn bekleed met whitewashed houten latten. De enige kleur is het groen van het omliggend landschap wat weer terugkomt in de gordijnen, die de kerkzaal kunnen opdelen en afsluiten. Twee oude kerkbanken uit de 19-eeuwse GKV kerk komen terug in de eigentijdse kerk.
Kenmerkend is de grote glazen pui die de grote zaal vult met daglicht. De grote openstaande taatsdeuren nodigen uit om naar binnen te gaan. Want het gebouw is een plek van ontmoeting waar de deuren altijd en voor iedereen wagenwijd open staan.

Samenwerking en trots

‘Kerk aan het Lint’ is gebouwd door Middelwateringbouw. Groosman is de architect van het ontwerp en interieurontwerp, de constructeur en maakte de bouwkundige uitwerking voor het gebouw. In het ontwerpproces zijn de gemeenteleden actief betrokken. Ook hebben ze meegeholpen aan de bouw van het kerkgebouw. Door deze samenwerking is het echt een kerk voor en door de leden.

Ontwerp en realisatie

 • Adres Alendorperweg 103
 • Plaats Utrecht
 • Projecttitel Kerk aan het Lint
 • Projectarchitect(en) Mark Siebers
 • Medewerkers Theo Peekstok, Jack de Bruin, Ella Termaat
 • Adviseur constructie Groosman, Rotterdam
 • Adviseur installaties De Blaay-Van den Bogaard Raadgevende Ingenieurs, Capelle aan den IJssel
 • Adviseur bouwfysica LBP SIGHT, Nieuwegein
 • Aannemer Middelwateringbouw Rotterdam
 • Interieurarchitect Groosman, Rotterdam
 • Landschapsarchitect Groosman, Rotterdam
 • Toeleveranciers De Wit Totaal-E-Techniek, Rijnsburg - Barth Installatietechniek, ’s-Gravendeel - Lambert Kwaliteitskozijnen, Oude Tonge - Randstad Geveltechniek, De Lier - Van Doorn staalconstructie, Breda - Van den Hondel, Waddinxveen - Heko Spanten, Ede - Aesy Liften, Zevenaar - HGT Beeld & Geluid, Veenendaal - Multiwal, Alblasserdam - Van Hattem, IJsselstein - AA-Dak, Den Dungen - BetonBouw West, Rozenburg
 • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1.078
 • Netto vloeroppervlakte (m2) 917
 • Bruto inhoud 5.001
 • Programma kerkgebouw
 • Aanvang bouw oktober-2018
 • Oplevering juli-2019
 • Opdrachtgever Stichting beheer kerk Alendorperweg Utrecht
 • Ontwerpbureau Groosman, Rotterdam
Reageer op dit artikel