Project

ARC19: De Mailbox Braassemermeer – Molenaar & Co architecten

Architectuur

Een metalen Amerikaanse postbus was het uitgangspunt van de opdrachtgevers voor dit kleine bijgebouw aan de Braassemermeer dat is verrezen naast het eerder door ons ontworpen zomerhuisje van opdrachtgevers Beins en Den Hertog. Dit tonvormige bijgebouw staat op een prachtige locatie, in een met wilgen begroeid stukje uiterwaarde met zicht op het uitgestrekte water van de Braassemermeer.

Toelichting door Molenaar & Co architecten – Het gebouwtje met het gestileerde ronde dak is ons antwoord op de bestemmingsplaneisen voor dit terrein, namelijk dat er slechts 90m2 bebouwd mag worden. Het bestaande zomerhuisje dateert van 2001 en omvat ca. 47m2, reden dat het bijgebouw slechts rond de 40m2 mag meten. Beide gebouwtjes hebben een naar het meer gerichte glazen pui en schuifluiken die tevens dienst doen als windscherm.

De buitenkant van het bijgebouw is bekleed met zink, de binnenkant is van hout. Aan drie zijden ligt een terras gemaakt van houten vlonders, even grijs als die van het zomerhuisje. Op het terras langs de westgevel is een windmolentje geplaatst die het gebouwtje van elektriciteit voorziet. Een insteektrap, met daarachter een sanitairblok, leidt op de begane grond tot een indeling in een atelier aan de waterzijde en een ruimte voor opslag aan de landzijde. De trap leidt naar de entresol. Deze ontvangt licht via een dakkapel aan de westzijde, zoals die van het zomerhuisje. De badkamer is ook vanaf het terras te bereiken zodat na een zwempartij in het Braassemermeer direct onder de douche gestapt kan worden.

Ramen en terrasdeuren zijn af te sluiten met schuivende en draaiende gevelelementen van hout bekleed met zink. Op die manier kan het huisje zowel een heel gesloten als een heel open karakter hebben. Afgesloten is het huisje goed beschermd tegen het ruwe klimaat langs het meer, helemaal open biedt het alle ruimte om te genieten van het zomerweer.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Heiligegeestlaan
  • Plaats Rijnsaterwoude
  • Projecttitel De Mailbox Braassemermeer
  • Projectarchitect(en) Joris Molenaar, Willem-Jan Paijmans
  • Medewerkers Roel van Tatenhove
  • Aannemer Benko BV
  • Programma Bijgebouw
  • Opdrachtgever Beins & Den Hertog
  • Ontwerpbureau Molenaar & Co architecten
Reageer op dit artikel