Project

ARC19: Cartesiusdriehoek, Utrecht – Mecanoo

Stedenbouw

De Cartesiusdriehoek in Utrecht, een voormalig rangeerterrein van de Nederlandse Spoorwegen, wordt getransformeerd tot een nieuwe woonwijk. Het masterplan is gebaseerd op de 4 stedenbouwkundige thema’s community, zingeving, mobiliteit en gezonde voeding met de ambitie een wijk te creëren waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven. Het gebied wordt de meest gezonde en ov- en fietsvriendelijke wijk in Nederland.

Toelichting Mecanoo – Het masterplan voor 2.600 woningen, een groot centraal park, een school, een supermarkt, horeca en overige voorzieningen is geïnspireerd op de ambitie om een wijk te creëren waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven. Op bepaalde plekken op aarde leven de mensen uitzonderlijk langer en gelukkiger dan in de rest van de wereld. Onderzoek naar de gewoontes van deze mensen toonden aan dat er gemeenschappelijke kenmerken zijn die positieve effecten hebben op hun gezondheid. Deze kenmerken hebben we vertaald naar vier stedenbouwkundige thema’s voor de nieuwe wijk in Utrecht: community, zingeving, mobiliteit en gezonde voeding.

beeld: Mecanoo

Blikvanger en epicentrum van Cartesiusdriehoek wordt het historische CAB-gebouw (1949). De programmering past bij de vier thema’s voor gezond stedelijk leven. Een groene straat met gezonde Food Hall doorkruist het CAB en vormt een verbinding met het Cartesiuspark, het groene hart van de wijk. De transparante plint met een diversiteit aan functies activeert het gebied rondom het gebouw, waardoor het een aantrekkelijke ontmoetingsplek wordt voor bewoners. Bovenop het CAB bevindt zich een appartementencomplex met negen verdiepingen. Met zijn golvende balkons vormt het een opvallend contrast met de rechthoekige onderbouw.

Cartesiusdriehoek wordt een levendige stedelijke wijk met veel groen. Alle stedelijke voorzieningen zijn gemakkelijk bereikbaar; wandelen en fietsen zijn de belangrijkste vervoerswijzen. De nadruk ligt op duurzaamheid, innovatieve energieoplossingen en duurzame (gedeelde) mobiliteit. De wijk biedt een verscheidenheid aan woningtypologieën voor diverse doelgroepen, met ongeveer een kwart van de eenheden bestemd voor sociale huurwoningen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres CAB-Rondom 100, 3534 BE
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Cartesiusdriehoek, Utrecht
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 13.3 ha
  • Programma Stedenbouwkundig plan voor 13,3 ha met een nieuwe wijk met 2.600 woningen, de transformatie van het voormalige CAB gebouw in een hub voor de wijk, een park, school, supermark, restaurants en diverse andere stedelijke functies
  • Aanvang bouw februari 2021
  • Oplevering januari 2025
  • Opdrachtgever MRP Development, Amsterdam / Ballast Nedam Development, Nieuwegein
  • Ontwerpbureau Mecanoo Architecten
Reageer op dit artikel