Project

ARC18: Woonboot AD Arnhem – Hoogte Twee Architecten

Architectuur

Een energetisch zelfvoorzienende woonboot waarbij in- en exterieur als vanzelfsprekend in elkaar over lopen en waarbij alles er op is gericht om het rivierenlandschap op ultieme wijze te ervaren.

Toelichting: Hoogte Twee Architecten

In Arnhem, aan de voet van de stuwwal en met uitzicht over de groene uitwaarden van de Rijn bevindt zich de unieke ligplaats van Woonboot AD. De dynamiek van de plek is fascinerend; van licht kabbelend water tot schuimkoppende golven, van een strak blauwe lucht tot spectaculaire Hollandse wolkenluchten en van deinende meerkoet-nesten tot tegen de stroming in worstelende vrachtschepen. En, in het oosten, op bijna een steenworp afstand, steekt het silhouet van de Eusebius-kerk boven de Arnhems binnenstad uit.
Door een open plattegrond (bijna een Plan-libre) en strategisch gesitueerde gevelopeningen wordt optimaal gebruik gemaakt van de kwaliteiten van de locatie.

De verschillende woonfuncties zijn gesitueerd rondom een in blauwstaal uitgevoerde kern waarin de technische- en sanitaire ruimtes zijn geplaatst. Door middel van in de kern weggewerkte schuifwanden kan een logeer- annex werkkamer worden afgescheiden van de rest van de woning. Boven de verdiepte zithoek bevindt zich de slaapkamer die te bereiken is via de in de kern uitgehouwen trappartij. Op deze verdieping bevinden zich tevens een badkamer en een kleedkamer. Ook is er vanuit de slaapkamer en overloop toegang tot een deels beschut dakterras.

Duurzaamheid

Voor een comfortabel en duurzaam binnenklimaat zijn er diverse voorzieningen aangebracht. Uiteraard is de buitenschil van de boot optimaal geïsoleerd (Rc > 8). Daarnaast zijn de vele gevelopeningen voorzien van verschuifbare zonwering om, indien gewenst, warmte instraling tegen te gaan. De bodem van het drijflichaam is uitgevoerd als een warmtewisselaar welke middels een warmtepomp warmte uit het rivierwater haalt. Om te voorkomen dat de boot bij laagwater scheef komt te liggen zijn er onder het drijflichaam twee steunbalken aangebracht waarop de boot dan komt te liggen. In die situatie zal de installatie de warmte uit de omgevingslucht kunnen halen. Het dak is deels voorzien van UV-panelen en voor het overige van een groendak. Dit groene dak voorkomt te snelle opwarming van de dakconstructie. Tijdens hete dagen kan door besproeiing van het substraat met oppervlaktewater het dak actief worden gekoeld.

Vanwege gewichtbesparing is de opbouw uitgewerkt in houtskeletbouw. De wandopbouw is ademend door het gebruik van natuurlijke isolatie van vlaswol en hout. De verticale gevelkleding van brons geanodiseerd aluminium is onderhoudsvrij (Alinel – Type A). Het strakke ritme van de ribben van de gevelbekleding wordt doorbroken door aluminium kozijnen en de belijning van de ophangconstructie van de zonwering. Ter plaatse van het op het zuiden georiënteerde terras zijn vouwwanden gedacht die in geopende stand dienst doen als windschermen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Plaats Arnhem
 • Projecttitel Woonboot AD
 • Aannemer De Schuur, Arnhem
 • Interieurarchitect Quub Interior Concepts, Arnhem
 • Programma Particulier Woonhuis
 • Voorlopig ontwerp September 2015
 • Definitief ontwerp Juli 2016
 • Aanvang bouw Januari 2017
 • Oplevering Februari 2018
 • Opdrachtgever particulier
 • Ontwerpbureau Hoogte Twee Architecten, Arnhem

Locatie

Reageer op dit artikel