Project

ARC18: Verbouwing monumentaal woonhuis Amsterdam – Jasper Grool · Architect

Interieur

Jasper Grool · Architect heeft een tweelaagse bovenwoning in een monumentaal pand in het centrum van Amsterdam volledig vernieuwd. Door het volledig te strippen zijn de karakteristieke elementen en uitzichten teruggevonden, en optimaal benut middels een eigentijds en open interieur.

Toelichting door Jasper Grool · Architect

De woning is zo georganiseerd dat alle ruimtes optimaal licht krijgen. De leefkeuken en leefruimte benutten alle ramen, en op zolder hebben alle ruimtes bijzondere ramen waardoor het daglicht op meerdere plekken de woning binnenkomt. Een nieuwe dakkapel zorgt voor licht in het trappenhuis en het toilet en komt door de open trap in de leefruimte. Het terras heeft ramen naar beide kamers en de overloop, waardoor de hele etage optimaal licht voelt.

Peter van der Knoop Architectuurfotografie

Verbinding

Enkele ingrepen hebben ervoor gezorgd dat alle ruimtes met elkaar in verbinding staan. De trap is deels open, waardoor de leefruimte en zolderetage met elkaar in contact staan. Op de zolder is de overloop een plek die alle plekken verbindt en van alle kanten daglicht toelaat. De slaapkamer staat via een nieuw raam in contact met het terras, de voorkamer via het terras met de slaapkamer, en de badkamer staat in open verbinding met de voorkamer.

Peter van der Knoop Architectuurfotografie

Eigentijds in de historische stad

De woning is modern afgewerkt waarbij de details zorgen voor rust en tevens een sterke verbinding met de historische binnenstad. De ramen hebben geen lijsten of vensterbanken en vormen duidelijke openingen in de muur tussen de woning en de stad. Overal waar je je in de woning begeeft heb je zicht op het karakteristieke pleintje, de gracht, het daklandschap of andere oude woningen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Centrum
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Verbouwing monumentaal woonhuis Amsterdam
  • Projectarchitect(en) Jasper Grool
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 114
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 90
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau Jasper Grool · Architect, Amsterdam
Reageer op dit artikel