Project

ARC18: The Upward Spiral – HOOPE+PLEVIER

Architectuur

Het uitvoeren van zorg in monofunctionele gebouwen is economisch niet meer haalbaar, omdat er steeds meer bezuinigd wordt door de overheid. Daarnaast heeft de huidige methode van verzorgings- en bejaardenhuizen tot steeds meer verzeenzaming onder ouderen geleid.
De groeiende problematiek vraagt om nieuwe concepten, die enerzijds de vereenzaming tegengaan en anderzijds zorgkosten proberen te drukken door de juiste functies te combineren. Architectuur is van grote betekenis om over deze transitie naar een nieuwe standaard mee te denken.
Een standaard die past bij deze tijd.

Door bezuiniging vanuit de overheid is het uitvoeren van zorg in mono-functionele gebouwen economisch niet meer haalbaar. Daarnaast leidt de huidige vorm van verzorgings- en bejaardenhuizen tot steeds meer vereenzaming onder ouderen.

Onze studie laat zien dat gemengd wonen met verschillende doelgroepen een positief effect heeft, en ouderen opnieuw midden in de maatschappij kunnen staan. In ons ontwerpconcept vind je daarom zorgwoningen, sociale woningen en studentenwoningen, waarbij alle bewoners ongedwongen interactie kunnen hebben middels een spiralende ontmoetingsruimte.

Architectuur wordt ingezet als brede drager om mensen bij elkaar te houden. Naast deze gemengde woonfuncties zijn er ook maatschappelijke en vrije tijds functies, en zo ontstaat er eigenlijk een kleinschalige maatschappij in één gebouw.

Voor deze verschillende typologieën hebben we een schaalbaar spiraalvormig gebouw ontworpen, om sociale controle te stimuleren en een gelijkwaardig karakter uit te dragen. We noemen dit project dan ook THE UPWARD SPIRAL.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Divers
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel The Upward Spiral
  • Projectarchitect(en) Roy Plevier
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 25.000
  • Programma Mixed-use: Wonen; Mantelzorg, Studentenwoningen, Maatschappelijk, Zorg, Commercieel.
  • Opdrachtgever Eigen Haard
  • Ontwerpbureau HOOPE+PLEVIER Amsterdam
Reageer op dit artikel