Project

ARC18: Huis CB005 – GAAGA

Architectuur

Een standaard kavel, veel kamertjes en toch een ruimtelijk huis. Dat vroeg om een bijzondere woningineling. Huis CB005 is ontworpen voor een kavel van 5,1 meter breed en 10 meter diep, zeer standaard maten in de Nederlandse nieuwbouwwijken. Toch hebben de bijzondere wensen van de opdrachtgever geleid tot een niet-standaard woningindeling.

toelichting door GAAGA 

Split-level woning met unieke ruimtes

De opdrachtgever wilde een echte gezinswoning met heel veel verschillende kamers. De uitdaging was om op dit kavel al deze kamers te realiseren en toch een ruimtelijk huis te creëren. We kozen er daarom voor om de woonruimten over meerdere splitlevel-verdiepingen te verdelen, georganiseerd rondom een centrale trap. Het resultaat is een spannend geheel met interessante doorkijkjes en hoekjes. Elke ruimte is uniek.

Strakke erkerramen in een grillig gevelvlak

In de gevel springen de grote erkerramen in het oog. De ruwe steen die is gekozen heeft een natuurlijke uitstraling, waarmee het contrast tussen de gladde, strak vormgegeven erkers en het grillige, gesloten gevelvlak wordt versterkt. De grote erkerramen zorgen voor een open uitstraling en sterke relatie met de straat. Aan de binnenzijde worden de erkers gebruikt als houten zitmeubel en worden zo onderdeel van de leefruimte.

Duurzaam en aardgasloos bouwen

In de Coendersbuurt is geen aardgasnetwerk aangelegd en moest dus aardgasloos worden gebouwd. House CB005 heeft daarom vloerverwarming aangesloten op een individuele bodemwarmtepomp, iets wat bij individuele rijwoningen nog geen standaard oplossing is. De verschillende woningen in de buurt hebben allen hun eigen pomp, die vervolgens zijn aangesloten op een collectief distributienet.
Een bijzondere ambitie was daarnaast het behalen van een goede score op alle thema’s van de GPR: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Keizer Karelstraat 11
  • Plaats Delft
  • Projecttitel Huis CB005
  • Projectarchitect(en) Esther Stevelink, Arie Bergsma
  • Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek, Delft
  • Aannemer Aannemersbedrijf Schotte BV, Pijnacker
  • Programma Wonen
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau GAAGA studio for architecture, Leiden

Locatie

Reageer op dit artikel