Project

ARC18: BC Materials – BC architects & studies

Techniek

Is een project van BC architects & studies en bestaat uit een cooperative dat grondverzet van stadswerven omzet tot circulaire leembouwmaterialen in een proces van urban mining.

Toelichting: BC architects & studies

Bouwen vergt als eerste stap de extractie van grond. Deze is moeilijk te stockeren en vervuilend om te transporteren. Brussel en Vlaanderen graven per jaar 22,5 miljoen ton uit. Ongeveer 75% daarvan is onvervuild, en deze grond wordt voor 40% niet-circulair gebruikt in wegenbouw of voor 60% gedumpt als afval in groeves.

BC materials sluit de keten van grond tot circulair bouwmateriaal. We vormen grondverzet om tot lokale bouwmaterialen zoals leempleisters, leemstenen en stampleem. Deze zijn CO2-neutraal, zorgen voor een gezond binnenklimaat en bevatten minimale grijze energie. Na gebruik kan het terug aan de bodem gegeven worden of opnieuw omgevormd worden tot bouwmateriaal in een oneindig circulair proces.

Alle gronden worden op voorhand door BC materials gecontroleerd. Ze beantwoorden aan alle normen en controles van vervuiling gevraagd door de verschillende aanbestede overheden. De uitgegraven gronden van stadswerven zijn nooit kant en klaar voor gebruik. Daarvoor moet BC materials verschillende soorten gronden, afkomstig van verschillenden werven herformuleren tot stabiele en duurzame bouwmaterialen.

In het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest werken we in een vaste en beschermde infrastructuur om kant en klare producten te vervaardigen. Maar we kunnen u ook een “sur mesure” dienst bieden door zich in situ, door heel België op jullie werven te verplaatsen.
Daardoor blijft de infrastructuur en de logistiek van BC materials altijd dicht bij de grondstoffen en wordt het transport beperkt.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Maatschappelijke zetel: Fabriekstraat 32, 1000 Brussel - Exploitatie site: Tour&Taxis, 1000 Brussel
  • Plaats 1000, Brussel
  • Projecttitel BC Materials
  • Projectarchitect(en) Laurens Bekemans, Nicolas Coeckelberghs, Ken De Cooman en Wesley Degreef
  • Medewerkers Bregt Hoppenbrouwers, Sander Lambrix en Emile Deroose
  • Programma productie leembouwmaterialen
  • Ontwerpbureau BC architects & studies, fabrieksstraat 32, 1000 Brussel
Reageer op dit artikel