Project

ARC17 Architectuur: Tandartsenpraktijk DuoDent – Villanueva Architect

Architectuur

Een voormalige autogarage is door Villanueva Architect getransformeerd tot tandartsenpraktijk. Van het bestaande gebouw bleven alleen de constructieve kolommen en het dak overeind. Nieuwe puien zorgen voor een frisse uitstraling. In het interieur creëert een functionele doos een heldere plattegrond.

ARC17 Architectuur: Tandartsenpraktijk DuoDent – Villanueva Architect
foto: Villanueva Architect

Motivatie ARC17 Architectuur Award

“Met de herbestemming van een reeds jaren leegstaande voormalige autogarage, heeft Villanueva Architect een duurzame tandartsenpraktijk ontworpen. Hoewel men in de huidige weggooimaatschappij zich steeds meer richt op flexibiliteit en kortere levensduur van producten om te kunnen reageren op de onvoorspelbare mode, toont Villanueva Architect aan dat in de architectuur het thema duurzaamheid juist ook kan worden benaderd door juist niet alleen maar te focussen op recycling, flexibiliteit en veranderbaarheid.”

“Bewust is niet gekozen voor totale sloop en nieuwbouw. Het bestaande gebouw met een strenge en rationele vormgeving heeft een tijdloos karakter en deze kwaliteit is als uitgangspunt genomen voor de verbouwing. Hierdoor wordt het gebouw in levensduur verlengd die niet afhankelijk is van mode of tijdsgeest.”

“De structuur van het bestaande gebouw vormt het permanente architectonische kader, waarbinnen zich een generieke ruimte vormt die geheel aansluit op de huidige eisen van de zorgfunctie. Door het vaste kader en de flexibele generieke ruimte als onafhankelijke elementen in het ontwerpproces te benaderen, is een gebouw ontstaan dat duurzaam is voor nu en in de toekomst.”

 

Bekijk hier het project

Ontwerp en realisatie

Reageer op dit artikel