Project

ARC15 Architectuur nominatie: Basisschool De Spreeuwen in Mechelen door HCVA

Geen categorie

Op een langwerpig kavel tussen de Battelsesteenweg en de Leuvensevaart in Mechelen heeft Happel Cornelisse Verhoeven een voormalige kleuterschool uitgebreid en gerenoveerd met tien nieuwe lokalen en een buitenspeelkas. Voor de ingreep bestond de school uit een bonte aaneenschakeling van gebouwen en pleinen. Nu is een helder volume ontstaan.

ARC15 Architectuur nominatie: Basisschool De Spreeuwen in Mechelen door HCVA

Anders dan de opgave stelde, stapte HCVA af van de pandsgewijze bouwtrend door het nieuwe programma gespiegeld te rangschikken tegen het huidige kleuterblok. Op die manier wordt het aantal bouwvolumes beperkt en ontstaat er een herkenbaar adres aan de vaart.

Buitenspeelkas

Een symmetrische entree vormt het hart tussen de oude en nieuwe vleugel en biedt toegang tot een overdekte buitenspeelkas waarvandaan de kleuterklassen worden bereikt. Deze buitenspeelkas vormt het collectieve hart van de school, een plek van samenkomst en stilte waar de seizoenen langzaam passeren.

Oud en nieuw tot eenheid gesmeed

De nieuwbouw vormt bouwkundig een citaat van de oudbouw; constructie, bouwhoogtes en geveldelen worden overgenomen. Om beide vleugels tot een collectief te smeden is de gevel voorzien van een zandkleurige vertinlaag en is een rondgaande, betonnen dakrand aangebracht. Ter hoogte van de turnzaal en de overdekte buitenspeelkas is een stalen kroonlijst voorzien waarin de naam van de school is te lezen.

Eenvoudig idioom

De architectuur is teruggebracht tot een eenvoudig en kubistisch idioom met een beperkt materialenpalet van grijstinten die zorgt voor een ‘fond-de-teint’, een zachte grondtoon dat oud en nieuw bijeen houdt.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Battelsesteenweg 259
  • Plaats Mechelen
  • Projecttitel ARC15 Architectuur nominatie: Basisschool De Spreeuwen in Mechelen door HCVA
  • Projectarchitect(en) Ninke Happel, Floris Cornelisse, Paul Verhoeven
  • Toeleveranciers false
  • Programma 2660 m2 BVO
  • Voorlopig ontwerp 03-05-2015
  • Definitief ontwerp 03-05-2015
  • Aanvang bouw 17-09-2015
  • Oplevering 06-05-0015
  • Opdrachtgever GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
  • Ontwerpbureau Happel Cornelisse Verhoeven
Reageer op dit artikel