Project

Aquatics Centre Olympisch Zwembad Londen 2012

Geen categorie

Het Aquatics Centre, een ontwerp van Zaha Hadid Architects wordt tijdens de Olympische Spelen gebruikt voor zwemmen, schoonspringen, synchroonzwemmen en de moderne vijfkamp. Ook tijdens de Paralympische Spelen zal er worden gezwommen. Het complex bevindt zich aan de zuidoostelijke kant van het Olympic Park.

Aquatics Centre Olympisch Zwembad Londen 2012

 

 

Het Aquatics Centre bevat naast een 50 meter wedstrijdbad ook een 25 meterbad voor het schoonspringen, een 50 meter inzwembad en een droog gedeelte waar de atleten hun warming up kunnen doen. De meerderheid van de toeschouwers kan plaatsnemen op tribunes in twee tijdelijke vleugels, die na de Spelen worden afgebroken.

Het olympisch bad ligt aan de zuidoostelijke rand van het Olympic Park met directe verbindingen naar Stratford. De nieuwe voetgangersverbinding van de Oostwest Stratford City Bridge verbindt het centrum met de Olympische locatie. Daarnaast vormen kleinere voetgangersbruggen op de locatie voor verbindingen over de bestaande gracht.

Het Aquatic Centre is gepland op een orthogonale as loodrecht op de Stratford City Bridge. Langs deze as zijn de drie zwembaden gebouwd. Het trainingszwembad ligt onder de brug, het wedstrijdbad en de schoonspringbaden liggen in een centrale hal. De basis van het zwembad dient als een podium voor zijn omgeving en zorgt voor de verbindingen met de brug. Dit podium element zorgt voor een verscheidenheid aan gedifferentieerde en cellulaire programmatische elementen in een enkel architectonisch volume. Het podium maakt een vloeiende beweging naar beneden, vanaf het brugniveau naar het lagere niveau aan de kant van het kanaal.

Het zwembad wordt boven het podiumniveau uitgedrukt door een groot overkoepelend dak met dezelfde as als de zwembaden. De vorm komt voort uit de zichtlijnen voor de toeschouwers tijdens de wedstrijden. De dubbele kromming is gebruikt om een structuur van parabolische bogen te maken die de unieke kenmerken van het dak naar voren brengen. Het visuele onderscheid tussen de zwembadhal en de hal met het wedstrijdbal en het duikbassin wordt versterkt door het golvende dak.

Capaciteit: 17.500 toeschouwers

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Stratford
  • Plaats Londen
  • Projecttitel Aquatics Centre Olympisch Zwembad Londen 2012
  • Projectarchitect(en) Glenn Moorley, Srara klomps
  • Aannemer Main Contractor: Balfour Beatty (UK) - Timber sub-contractor: Finnforest Merk GmbH - Concrete sub-contractor: Morrisroe
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 36875m²
  • Voorlopig ontwerp 26-09-2011
  • Definitief ontwerp 26-09-2011
  • Aanvang bouw 26-09-2011
  • Oplevering 26-09-2011
  • Opdrachtgever Olympic Delivery Authority
  • Ontwerpbureau Zaha Hadid Architects
Reageer op dit artikel