Project

Appartementen Black & White tweeling Blaricum

Geen categorie

Appartementencomplexen met een speelse en dynamische signatuur waar aluminium detaillering een belangrijke rol speelt.

Appartementen Black & White tweeling Blaricum

Het ontwerp van Casanova + Hernandez architecten bestaat uit twee gebouwen van respectievelijk veertien koop- en vijftien huurappartementen. Beide blokken hebben hetzelfde bouwvolume, er zijn dezelfde materialen toegepast, maar ze verschillen in gevelcompositie vanwege het afwijkend aantal appartementen.

 

Muurafdekkers en dagkanten

Opvallend aan beide, contrastrijke gebouwen – de zogenaamde Black & White Twins – zijn de afwisseling van grote en kleine raampartijen en de ogenschijnlijk grote ‘happen’ die uit de hoeken van de volumes zijn genomen. Hierdoor ontstaat een zekere transparantie die beide blokken een kenmerkende luchtigheid meegeeft. Het contrast wordt versterkt door de combinatie van de antracietkleurige gevel met witte muurafdekkers, die in dagkanten
overgaan en de hoekuitsparingen accentueren. Deze uitsparingen bieden telkens ruimte aan twee boven elkaar liggende balkons die gezamenlijk één visueel element vormen. De balkons zorgen voor een surplus aan lichtinval en verbinden als een soort tussenruimte ‘binnen’ met ‘buiten’.
De speelse plaatsing van de raampartijen en uitsparingen lijkt willekeurig, maar niets is minder waar. Geometrische principes zijn volgens Helena Casanova leidend geweest: “Het ritme van de raampartijen en uitsparingen is gebaseerd op de verschillende vloerindelingen in beide gebouwen. Elke verdieping kent een unieke vloerindeling, die van invloed is op de afwisselende positionering van de ramen.”

Aluminium en moderne architectuur

Voor de detaillering heeft de architect gekozen voor onder meer aluminium, dat zich uitstekend laat combineren met de moderne en strakke architectuur van beide blokken: “Met aluminium konden we strakke overgangen naar de balkons realiseren. Bovendien is aluminium het materiaal bij uitstek om ook zeer nauw-keurig te detailleren. Dat past bij het hoge afwerkingsniveau van de gebouwen. Behalve voor de muurafdekkers is voor de waterslagen, die als dagkanten zijn toegepast, gekozen voor een lichte tint om de contrastwerking met de gevel te benadrukken.”
De ‘Black White Twins’ vormen een knap staaltje architectuur, waarin een balans is bereikt tussen vormgeving, toegepaste materialen en functionaliteit van beide gebouwen. Helena Casanova: “We hadden een strak en consis-
tent ontwerp voor ogen, waar-binnen de woonfunctie van beide blokken optimaal tot stand moest komen. De toegepaste materialen, zoals aluminium, zijn hierbij beslist van toegevoegde waarde.”

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Cederplein 1
  • Plaats Blaricum
  • Projecttitel Appartementen Black & White tweeling Blaricum
  • Projectarchitect(en) Helena Casanova
  • Aannemer Bouwbedrijf Aalbers
  • Toeleveranciers true
  • Aanvang bouw 04-07-2013
  • Oplevering 01-01-2012
  • Opdrachtgever Blauwhoed Eurowoningen
  • Ontwerpbureau Casanova + Hernandez architecten
Reageer op dit artikel