artikel

Zitmeubel Flower van Vitra door SANAA

productnieuws

In de nieuwe Home-collectie van de Zwitserse meubelfabrikant Vitra is het bijzondere zitmeubel Flower opgenomen, een ontwerp van het Japanse architectenbureau SANAA. De samenwerking ussen de twee partijen is geen toeval: in de zomer van 2010 wordt op de Vitra Campus in Weil am Rhein (DE) de laatste hand gelegd aan een productiehal ontworpen door het architectenbureau SANAA.

Zitmeubel Flower van Vitra door SANAA

Naast zijn architectuur verwierf SANAA ook bekendheid met een reeks designontwerpen die vooral de aandacht trekken door hun figuratieve karakter, en doorgaans in het kader van een concreet bouwproject zijn ontstaan. Dit geldt ook voor de organisch gevormde zitbank Flower, die op de Salone del Mobile in Milaan werd gepresenteerd.

Ingezet in projecten

Het ontwerp stamt uit het jaar 2001 en werd voor het eerst gebruikt in een tijdelijk tuincafé, op de zevende Biënnale van Instanbul en werd ook in de door SANAA ontworpen kinderbibliotheek in Toyo Itos Mediatheek van Sendai ingezet. Daarna werd het meubel in andere belangrijke projecten van SANAA gebruikt: in het Museum voor Hedendaagse Kunst in Kanazawa (2004) en in het tijdelijke Serpentine Pavillion in Londen (2009), waar een uitermate boeiende dialoog ontstond tussen zitobject en architectuur.Het geplande gebruik in het Rolex Learning Center in Lausanne vormde voor SANAA en Vitra de aanzet om het ontwerp verder te ontwikkelen voor serieproductie.

Zitten en communiceren

Het drievoudig vertakte, bloemvormige zitobject Flower doet met zijn slanke middendeel en zijn eindwelvingen denken aan een klaverblad of een drieledige bloem. Flower fungeert enerzijds als communicatieplatform, anderzijds als zitobject met duidelijk gescheiden rust- en zitplaatsen. De afmetingen van Flower zijn zo gekozen dat er voldoende plaats is voor drie personen. De zitbank werd in de eerste plaats ontworpen als zitobject, maar wordt nu door Vitra aangeboden met een duurzame bekleding van kunstleer.

Reageer op dit artikel