nieuws

Gerestaureerde gevel van KABK genomineerd voor Monumentenprijs

Nationaal

Architecten van Mourik maakten het restauratieplan voor de rijksmonumentale gevel van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Deze in natuursteen opgetrokken gevel in Venetiaanse renaissance stijl is genomineerd voor de Monumentenprijs Den Haag 2013. Bijzonder is dat alle gevelonderdelen gedemonteerd zijn. Door ze vervolgens te restaureren of zelfs te vervangen, zijn alle problemen aangepakt. Een Haagse ooievaar siert nu de cartouche.

Gerestaureerde gevel van KABK genomineerd voor Monumentenprijs

Bij de bouwkundige inspectie door architecten van Mourik uit Den Haag en Atelier Tolboom uit Leusden werden een aantal grote problemen aangetroffen in het monumentale pand. Het gebouw, nu de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten dat gebouwd is in 1874 als de ‘Eerste Gemeentelijke Hoogere Burgerschool’ kent roestende doken die dreigen te bezwijken en het natuursteen aantasten. Daarnaast laten de reparaties uit de jaren 1980 met reparatiemortel los en tast de zoutvorming in het kalksteen de gevelsteen aan.

Restauratie

In januari 2012 is begonnen met de restauratie van de gevel. Bijzonder is dat alle natuurstenen volumes van de gevel zijn gehaald om de doken te vernieuwen. De stenen die grotendeels waren aangetast of afgebrokkeld zijn vervangen. Bij andere stenen zijn delen weggehakt en vervangen met nieuwe kalksteen Bihac. Ten slotte zijn kleine reparaties uitgevoerd met reparatiemortel. Na de restauratie zijn alle natuurstenen volumes tegen de bakstenen muur verankerd door middel van roestvrijstalen krammen, roestvrij stalen doken en een chemische verankering (epoxyhars).

De gerestaureerde gevel is genomineerd voor de Monumentenprijs Den Haag 2013.

 

Reageer op dit artikel