nieuws

Opening brandweerkazerne Leeuwarden

Nationaal

Vandaag wordt in Leeuwarden de nieuwe brandweerkazerne geopend. Het ontwerp is afkomstig van BDG Architecten Ingenieurs uit Zwolle. Zij kozen voor compactheid, transparantie en duurzaamheid. Morgen mag het publiek tijdens een open dag een kijkje nemen in de nieuwe kazerne.

Opening brandweerkazerne Leeuwarden

 

 

Belangrijke voorwaarde voor het ontwerp van BDG was dat de kazerne tijdens de uitvoering in bedrijf kon blijven in een deel van het bestaande gebouw. Om dit mogelijk te maken is de nieuwe kazerne als het ware om de bestaande heen ontworpen. Hierdoor kon er een continue bouwstroom worden gerealiseerd zonder het functioneren van de brandweer te hinderen.

 Brandweerkazerne Leeuwarden BDG 

De Z-vormige plattegronden zijn helder en ruimtelijk opgezet. De begane grond bestaat voornamelijk uit remise, kleedruimten en werkplaatsen. De verdieping is georganiseerd rondom de sportruimte annex bijeenkomstruimte. Achter deze ruimte liggen de verblijven van de 24-uursdienst, die aan de rustige noordzijde zijn gelegen. De kantoren liggen daarentegen aan de Aldlansdyk en vooraan in het gebouw, zichtbaar en toegankelijk voor bezoekers.

Transparant

Het gebouw wordt voor het brandweerpersoneel een tweede thuis. De ruimtelijke opzet, de transparante doorzichten en het binnentredende daglicht maken het gebouw tot een attractieve omgeving om in te werken en te verblijven. In het alzijdige ontwerp staat het brandweermaterieel zichtbaar achter de transparante gevel van de begane grond. Het ontwerp is naast transparant ook sterk en robuust. Het heeft door de functionele overstekken een duidelijke richting, waardoor het gebouw een bepaalde dynamiek krijgt.

 Brandweerkazerne Leeuwarden BDG 

In de ontwerpvisie van BDG wordt een optimale logistiek, welke in dienst staat van de snelst mogelijke uitruk, gecombineerd met een compact en duurzaam ontwerp. De duurzaamheid van het gebouw resulteert in een GreenCalc+ score van maar liefst 254 en een Very Good klassering binnen BREEAM-NL.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel