nieuws

Archi Folds door Samira Boon maken dynamisch ruimtegebruik mogelijk

Interieur

“Textielarchitect, zo noemt ze zichzelf. Onderzoeker, ontwerper, ondernemer en kunstenaar zijn termen die eveneens voor haar opgaan. Samira Boon is een creatieve, vrije geest met een perfectionistische inborst en een lange adem” zo schrijft Annemiek van Grondel in de Architect juni 2017 na en bezoek aan Samira Boon. Na jarenlang onderzoek zijn de textielen vouwstructuren toegepast op architectonische schaal in TheatersTilburg: Archi Folds.

Archi Folds door Samira Boon maken dynamisch ruimtegebruik mogelijk
foto: Ossip van Duivenbode

Samira Boon verbleef vier jaar in Japan en deed hier inspiratie op voor haar zoektocht naar eenvoud en technische verfijning. Haar voorliefde voor origami (vouwkunst) kreeg gestalte in textielontwerpen, iets wat nog nauwelijks bestond. Het lukte haar na veel onderzoek om driedimensionale vouwstructuren uit weefmachines te laten rollen.

Voor het eerst zijn deze textielen structuren op architectonische schaal toegepast. In TheathersTilburg worden de Archi Folds gebruikt om bestaande zalen flexibel te gebruiken. In grotere ruimten kunnen nu intieme plekken worden gecreëerd. Door de structuren op verschillende manieren uit te vouwen en te draaien is bovendien een constant wisselend perspectief mogelijk.

foto: Ossip van Duivenbode

“Omdat eenzelfde vouwstructuur verschillende vormen kan aannemen, faciliteren Archi Folds een dynamisch ruimtegebruik en kunnen ze reageren op klimatologische verschillen door zich bijvoorbeeld naar de zon in of uit te vouwen”, aldus Samira Boon.

foto: Ossip van Duivenbode

Lees het volledige stuk over Archi Folds in de Architect juni 2017

 

Video’s over het project

Fase 3 – Architectonische schaal, TheatersTilburg

Fase 2 – Ontwikkeling van techniek, zoektocht naar structuren

Fase 1 – Concept, origami in textiel

Reageer op dit artikel