nieuws

Jamie van Lede bouwt met hoofd, handen en hart

Interieur

In het nieuwe nummer van de Architect spreken we met Jamie van Lede. Met zijn bureau Origins Architecten richt hij zich op het duurzaam bouwen van woningen en kantoorinterieurs voor de creatieve industrie. Het creëren van de een prettige omgeving vóór mensen staat daarbij centraal.

Jamie van Lede bouwt met hoofd, handen en hart
Foto: Martin Dijkstra/Lumen

Met zijn bureau Origins Architecten is Jamie van Lede gevestigd in de Vijverschie, een gerestaureerde boerderij in de polders tussen Rotterdam en Delft. In 2008 kreeg hij deze vervallen boerderij in het vizier en knapte deze zelf op om er te wonen en werken. Tegelijkertijd is er voor groepen de mogelijkheid om er in een groene omgeving te vergaderen.

Ondertussen is de Vijverschie volledig zelfvoorzienend, waarmee het aansluit bij het streven van Jamie van Lede om duurzaam te bouwen. Hij focust daarbij op het creëren van een humane omgeving, waar de mens zich daadwerkelijk mens kan voelen. Als architect ziet hij het als zijn taak om daar met het ontwerp volledig op in te spelen.

De Vijverschie (Stijn Poelstra | StijnStijl.nl) De Vijverschie (Stijn Poelstra | StijnStijl.nl)

Van Lede richt zich onder andere op het ontwerpen van kantoorinterieurs, waarbij de sociale duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Daarom luistert hij naar alle medewerkers in het bedrijf, om voor iedereen een prettige werkomgeving te creëren. Deze zogenaamde ‘mensfactor’ is waar het naar zijn idee in de architectuur om moet gaan.

Bestel nu een los exemplaar

Vijftig tinten groen

Op dit moment is Jamie van Lede bezig met het opzetten van een Academie voor Duurzaam Bouwen, waar architecten ontdekken hoe ze impact kunnen uitoefenen op een duurzame wereld. Afgelopen zomer organiseerde hij een eigen summerschool, waarbij studenten en jonge architecten vijf dagen lang op ontdekkingstocht gingen in de wereld van groen bouwen.

TREELAB (Foto: Jamie van Lede) TREELAB (Foto: Jamie van Lede)

Ben je geïnteresseerd in TREELAB? Van 14 tot en met 18 augustus vindt er een nieuwe editie van de summerschool plaats op de Vijverschie. Samen met vijftien jonge, toegewijde deelnemers ontdek je al lerend en bouwend welke tint groen het beste bij je past. Kijk voor meer informatie op treelab.nl.

Lees het uitgebreide interview met Jamie van Lede in het juninummer van de Architect.

Reageer op dit artikel