nieuws

Multimediale reis in Huis van de Europese geschiedenis door Kossmann.dejong

Interieur

Op 4 mei is het Huis van de Europese geschiedenis in Brussel officieel geopend. In dit nieuwe museum, opgericht door het Europees Parlement, heeft Kossmann.dejong samen met tentoonstellingsbouwer Bruns, interactieontwerper Kiss the Frog en audiovisueel ontwerper Shosho de eerste tijdelijke tentoonstelling ‘Interactions: centuries of commerce, combat and creation’ gecreëerd.

Multimediale reis in Huis van de Europese geschiedenis door Kossmann.dejong
Huis van de Europese Geschiedenis. Foto gebouw: Michel Polak (1935). Architect Chaix & Morel (2000)

Het Huis van de Europese geschiedenis is gehuisvest in het historische Eastman gebouw uit 1935, gerenoveerd en uitgebreid naar ontwerp van door Chaix & Morel et Associés en JSWD Architekten. De tijdelijke tentoonstelling (tot 31 mei 2018) ‘Interactions: centuries of commerce, combat and creation’ is onder andere bedoeld bezoekers meer te laten weten over de geschiedenis van de Europese verbondenheid. Daarnaast wil het nieuwe verbindingen tussen bezoekers stimuleren.

De expositie van 500 m2 bevindt zich op de eerste twee verdiepingen en is verbonden door een monumentale trap en een vide. Het ontwerp is gebaseerd op twee verschillende, maar met elkaar verweven museale concepten. Op de eerste verdieping staan de objecten centraal, terwijl op de tweede verdieping de verhalen het uitgangspunt van het ontwerp vormen.

Fotografische beelden

Visuele samenhang is gecreëerd door op beide verdiepingen grafische wanden te plaatsen met fotografische beelden en reproducties van schilderijen, die eveneens context geven aan verschillende subthema’s: handelen, vechten, onderhandelen en leren. Het andere verbindende element is de vide met een grote interactieve plattegrond van Europa. Zowel tijdens een bezoek als thuis online, kan het publiek vragen beantwoorden over persoonlijke ervaringen met grensoverschrijdende interactie. Door deze input te visualiseren in de interactieve plattegrond ontstaat een collectief web van Europese interacties. Zo worden niet de grenzen, maar connecties tussen de individuele bezoekers benadrukt en wordt het publiek zelf onderdeel van de tentoonstelling.
Op de eerste verdieping zijn voor elk van de vier subthema’s verschillende theatrale settingen gecreëerd. De artefacten, opgenomen in de grafische beeldwanden of geplaatst in aparte vitrines, zijn aangevuld met persoonlijke verhalen en speelse hands-on elementen die bezoekers aansporen actief deel te nemen in ontmoetingen met andere bezoekers. Bijvoorbeeld bij het doolhofspel in de themaruimte ‘onderhandeling’ kunnen bezoekers alleen door samenwerking de obstakels overwinnen en het spel tot een goed einde brengen.

Europees huis

De tweede verdieping is ontworpen als een eclectisch ingericht ‘Europees huis’. In de vertrouwde omgeving van een keuken, kantoor, woonkamer, bibliotheek, speelruimte en slaapkamer worden bezoekers uitgedaagd op zoek te gaan naar ‘het Europese verhaal’ achter dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Zo wordt door het aanraken van een van de gerechten op de eettafel een animatie ‘opgediend’ over de oorsprong van het gerecht. In de slaapkamer ontdekken bezoekers al liggend op het hemelbed dat sprookjes in verschillende Europese landen veel gelijkenis vertonen.

Tentoonstelling
Vanaf 6 mei is het Huis van de Europese geschiedenis geopend voor publiek. Toegang is gratis. Voor openingstijden en bezoekersinformatie klik hier.

 

Lees ook:

Kossmann.dejong ontwerpt Offshore Experience

Kossmann.dejong ontwerpt Offshore Experience

Foto: Thijs Wolzak

Ter vervanging van de MainPort Live tentoonstelling in het Maritiem Museum in Rotterdam heeft Kossmann.dejong de 800m2 grote ruimte nu getransformeerd tot de Offshore Experience. De ruimte is opgezet als een indrukwekkend boorplatform waarop bezoekers zich op zee wanen en zo interactief en multimediaal het leven en werk in de offshore-wereld kunnen ervaren.
Lees verder

Kossmann.dejong ontwerpt Parademuseum

Def_Parademuseum.jpg
Op het reizende theaterfestival de Parade wordt deze zomer het Parademuseum gelanceerd. Het Nederlands Fotomuseum is de eerste bespeler van het Parademuseum en heeft Kossmann.dejong gevraagd een ‘tentoonstelling’ te ontwerpen over het fotoboek ‘Eye Love You’ van fotograaf Ed van der Elsken. Bezoekers van het Parademuseum worden ondergedompeld in een beeldshow over geluk, verdriet, moed, strijd en vitaliteit.
Lees verder

Kossmann.dejong ontwerpt Maria tentoonstelling

Mariatentoonstelling door Kossmann.dejong

Fotografie: Thijs Wolzak

Kossmann.dejong maakte het ontwerp voor de tijdelijke tentoonstelling over Maria in het Catharijneconvent in Utrecht als een reis. Via een inspirerende route, met kunstwerken van oude meesters en moderne kunstenaars kunnen bezoekers kennismaken met Maria en haar verhaal.
Lees verder

Reageer op dit artikel