nieuws

Nominaties ARC16 Interieur Award bekend gemaakt

Interieur

Space Encounters, deMunnik-deJong architecten met Merk X en Studio Farris zijn genomineerd voor de ARC16 Interieur Award. Dat maakte de jury, onder leiding van Odette Ex, vandaag bekend. Op initiatief van de Architect en Plan@Office wordt de Award toegekend aan innovatieve, recent gerealiseerde projecten in Nederland en Vlaanderen die zich onderscheiden door een geslaagde synthese van gebruik, techniek en esthetiek. Op 17 november aanstaande zal de winnaar bekend worden gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking van de ARC Awards in het Kurhaus te Scheveningen.

Uit 65 inzendingen stelde de jury eerste een longlist samen. Na een uitgebreide discussie zijn hieruit drie projecten geselecteerd. De nominaties zijn Joolz Headquarters te Amsterdam, Raadzaal Stadhuis Rotterdam en Stable in Vlaanderen.

Nominaties 2016

Space Encounters transformeerde een voormalige machinefabriek in Amsterdam Noord tot kantoor voor Joolz. In het plan is de grote fabriekshal ontdaan van alle tussenwanden. Met grote gekantelde ramen is de gevel geopend naar de straat. Drie overdadige tuinen gevuld met bomen, planten, vogels en vissen liggen onder de bestaande daklichten. Ze vormen een achtergrond voor de dagelijkse kantoorroutine en verbeteren het binnenklimaat. Ook dragen de tuinen de ideologie van kinderwagenfabrikant Joolz uit: positive design.

 
foto: Jordi Huisman

deMunnik-deJong architecten en Merk X werkten samen aan het ontwerp voor de renovatie van de Raadzaal in het Stadhuis van Rotterdam. Jaren van intensief gebruik en incidentele verbouwingen van de raadzaal deden het oorspronkelijke ontwerp van Henri Evers uit 1914-1920 geen recht aan. Latere toevoegingen zijn gestript om met het nieuwe ontwerp voort te bouwen op het origineel. De nieuwe ingrepen, kleuren en het meubilair zijn hier zorgvuldig op afgestemd. Oud en nieuw lopen naadloos in elkaar over, alsof het interieur altijd zo is geweest.

 
foto: Roos Aldershoff

Studio Farris bouwde een schuur om tot een klein kantoor met vergaderruimte, bibliotheek, bureau en leeshoek. In de gerestaureerde metselwerk gevel zijn nieuwe functionele openingen gemaakt. Sterk contrasterend met de gevel is binnenin een nieuwe strakke doos geplaatst. In plaats van een extra etage toe te voegen, wat de perceptie van de gehele ruimte zou veranderen, is er een autonoom object in de ruimte geplaatst dat verwijst naar de oorspronkelijke boerderij en het landelijke gebied. Door de wijze waarop de houten balken zijn gestapeld, ontstaan er verschillende ruimtes.

 
foto: Koen Van Damme

Samenstelling jury

De jury van de ARC16 Interieur Award bestaat dit jaar uit Odette Ex (Ex Interiors, voorzitter), Mieke de Bock (De Bock Dekker), Vincent Panhuysen (KAAN architecten), Eline Strijkers (Doepel Strijkers) en Willem Wopereis (de Architect, secretaris).

ARC16 Interieur Award

De ARC16 Interieur Award wordt uitgereikt aan een in Nederland of België gerealiseerd interieurproject dat zich onderscheidt door een geslaagde synthese van gebruik, techniek en esthetiek. Het doel is het versterken van een professionele en vernieuwende interieurdiscipline.

Prijsuitreiking

De winnaar van de ARC16 Interieur Award wordt op 17 november 2016 bekend gemaakt tijdens de ARC16 Award Show in het Kurhaus te Scheveningen.

Eerdere winnaars

De ARC Interieur Award wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren het universiteitsrestaurant Lodewijk door PUUR interieurarchitecten, het Noord Hollands Archief door Happel Cornelisse Verhoeven, de ROZET door architectencollectief deMunnik-deJong-Steinhauser en Merk X en Koninklijke Auping door Ex Interiors.

De ARC16 Interieur Award wordt gesponsord door PLAN@OFFICE

Reageer op dit artikel