nieuws

Groen licht voor megabioscoop Ypenburg

Interieur

De bouw van een megabioscoop bij station Ypenburg in Den Haag gaat door. Het stadsbestuur heeft alle bezwaren die zijn aangetekend, afgewezen. Dat betekent dat op een al lang braakliggend stuk grond tussen de Plas van Reef en het spoor langs de A12 een bioscoop verrijst met elf filmzalen en in totaal 2.597 zitplaatsen. Ook komt er horeca in het complex dat vijf verdiepingen hoog wordt. Het ontwerp is van Forum Architecten.

Groen licht voor megabioscoop Ypenburg

Dat blijkt uit documenten die de Haagse wethouder Joris Wijsmuller aan de gemeenteraad heeft gestuurd. De raad moet donderdag definitief groen licht geven voor de plannen. Maar een ruime meerderheid is voor, zo bleek al eerder.

De wethouder stelt dat de komst van een nieuwe megabioscoop nauwelijks effecten heeft op de bestaande, vaak kleinere, zalen in de regio.

Groen licht megabioscoop Ypenburg Den Haag door Forum Architecten

Bezwaar vanuit Leidsenhage en Zoetermeer

Advocatenkantoor Houthoff Buruma had namens een ontwikkelaar die eigenaar is van Leidsenhage en Stadshart Zoetermeer en het bedrijf dat in Leidsenhage een megabioscoop wil neerzetten, bezwaar aangetekend tegen de Haagse plannen. Volgens die eigenaar, Unibail-Rodamco, zou er geen behoefte meer zijn aan nieuwe zalen, omdat er in Zoetermeer al een bioscoop is en in Leidsenhage ook een heel grote nieuwe bijkomt.

Overaanbod aan stoelen

Het Haagse stadbestuur wijst dat idee van de hand. Er is straks met de komst van het nieuwe complex van de Belgische firma Euroscoop een licht overaanbod aan stoelen van zeven procent. Maar een ‘modern bioscoopconcept met horeca’ op een heel goed bereikbare plek ontbreekt nog.

Bovendien zou het bij bioscopen zo werken dat het aanbod een vraag creëert. Dus hoe meer er bij komen, hoe meer mensen naar de film gaan. Dat zou blijken uit bezoekcijfers uit Tilburg en Breda, waar na de bouw van nieuwe bioscopen, veel meer mensen naar de film zijn gegaan. Daarom denkt Wijsmuller niet dat er bedrijven failliet gaan.

Scheveningen onder druk

Wel stelt een onderzoeksbureau dat is ingeschakeld dat ongeacht de komst van een nieuwe megabioscoop, Pathé in Scheveningen (2000 stoelen) in de toekomst onder druk kan komen te staan. Het is de vraag of die bioscoop in de huidige vorm kan overleven. Dit onder meer vanwege de ‘excentrische ligging’ en ‘slechte bereikbaarheid per auto’.

 

Reageer op dit artikel