nieuws

Design van de week: WOOLCOCOON door Beatrice Waanders

Interieur

Tijdens Object Rotterdam komen ontwerp, kunst, mode en architectuur samen. Van 12 tot 14 februari tonen ontwerpers hun limited-editions en one-offs in en op de SS Rotterdam. De komende weken belicht de Architect wekelijks een design van een van de deelnemers aan de beurs. Deze week de zachte wereld van ongeverfd wol door Beatrice Waanders. In kille tijden wordt een hotelsuite op de SS Rotterdam omgetoverd tot een warme zachte cocon.

Design van de week: WOOLCOCOON door Beatrice Waanders

“In de wereld is heel wat mis”, schrijft Beatrice Waanders van The Soft World. “Geweld en ontheemding zijn aan de orde van de dag, en ook in ons relatief veilige landje ontkomen we niet aan hedendaagse problemen. De nare kille buitenwereld heeft ook effect op ons en geeft ons stress en een onveilig gevoel. Woolcocoon van The Soft World biedt u een tijdelijke escape aan de hectiek van het dagelijks leven.”

Het materiaal waarmee Beatrice Waanders de stress verjaagt is natuurlijk vilt. Ze ontdekte jaren geleden de eigenschappen van dit nagenoeg onbewerkte materiaal. Het is een bijproduct dat doorgaans in dakisolatie verdwijnt of naar China wordt verscheept waar het gesponnen wordt voor goedkope kleding.

Tegenover de vervuilende industrie die stoffen wast en verft met chemicaliën stelt Waanders een productieproces zonder chemicaliën of zelfs maar verf, zonder machines. Haar wol wordt gewoon met water, zeep en spierkracht gewassen in een klein voormalig afgedankt boothuis aan de Maas in Rotterdam. Het handwerk wordt geleverd door mensen met een beperking die trots zijn op hun harde werk.

Het natuurlijke materiaal doet door zijn onversneden verwerking denken aan graslanden met grazende schapen. Deze verwijzing naar de natuurlijke omgeving kan volgens Beatrice een waardevolle toevoeging zijn aan het welbevinden van mensen.

Los van deze mooie uitgangspunten, maakt Waanders ook praktische en functionele objecten waarbij de andere eigenschappen van vilt naar voren komen. Vilt is met een NRC (Noise Reduction Coëfficiënt) van 0,85 namelijk bij uitstek geschikt voor het verbeteren van akoestische problemen. Dit was voor Waanders aanleiding om akoestische panelen te ontwikkelen voor interieurs.

Achterop de akoestische panelen die ze ontwikkelde is ruimte voor verschillende typen ontdreunigsmateriaal, die kunnen worden gekozen bij de eigenschappen van de ruimte. Daar komt nog bij dat pure ongeverfde wol van nature vuilafstotend en brandwerend is en een positieve bijdrage levert aan het binnenklimaat.

Reageer op dit artikel