nieuws

Design van de Week: De stadsmaquettes van Floris Hovers

Interieur

Tijdens Object Rotterdam komen ontwerp, kunst, mode en architectuur samen. Van 12 tot 14 februari tonen ontwerpers hun limited-editions en one-offs in en op de SS Rotterdam. De komende weken belicht de Architect wekelijks een design van een van de deelnemers aan de beurs. Deze week de abstracte stadslandschappen van Floris Hovers.

Design van de Week: De stadsmaquettes van Floris Hovers

Floris Hovers is bekend door zijn Archetoys; een collectie voertuigminiaturen, samengesteld uit eenvoudige, industrieel vervaardigde staalprofielen. Zijn fascinatie met eenvoudige vormen, desolate plekken en de inspiratie die hij haalt uit materialen die kant en klaar voorhanden zijn, leidde tot een serie halfabstracte miniatuur stadslandschappen.

Resten hout

De stukken stad die Hovers bouwt, zijn kleurige maquettes gemaakt van houten ‘afvaldelen’ zoals blokjes, latjes, platen en plaatjes die als hulpmiddelen worden gebruikt bij het spuit- en lakwerk en vervolgens overblijven.

Mooie toevalligheden

Tijdens het maken van de maquettes gaat hij als een kind aan de slag. Naïef bouwen en knutselen, niet te lang nadenken en intuïtief componeren. Door deze werkwijze ontstaan de mooiste toevalligheden , grafische patronen, kleurcombinaties en vormen.

Inspiratie

Hovers maakt de stadsmaquettes niet omdat hij de architect wil uithangen maar omdat het hem voedt op allerlei manieren. Op het gebied van verhoudingen, kleuren en ruimtelijkheid. Er ontstaan combinaties uit die vervolgens weer op uiteenlopende wijzen terug te vinden zijn in nieuwe ontwerpen van meubels, blokkendozen en dergelijke.

Een aantal stadsmaquettes iste zien tijdens Object Rotterdam.

Reageer op dit artikel