nieuws

Groeten uit Rodez – Op zoek naar een ander zwart

Interieur

Pierre Soulages (1919) is de belangrijkste, nog levende Franse kunstenaar. Zijn gehele oeuvre is een zoektocht naar een ‘outrenoir’ (of ‘noir-lumière’), en onderscheidt zichdoor een consequent radicalisme.

Groeten uit Rodez – Op zoek naar een ander zwart

 

 

 

Voorbij het zwart dat wij meestal niet ervaren als kleur en zien als het tegenovergestelde van wit. In zijn geboortestad Rodez, regio Midi-Pyrénées, ontstond het idee van een museum, in ruil voor een aanzienlijke schenking van de kunstenaar. Soulages eiste een grote ruimte voor tijdelijke exposities. De wedstrijd werd gewonnen door de Catalaanse architect rcr uit Olot.

 Groeten uit 

Bij het benaderen van het stadscentrum zie je gesloten volumes in geroest Cortenstaal. Als je eenmaal boven bent, heb je een totaal andere ervaring, met een laagbouw die de grens vormt met het stadspark, en in de verte de kathedraal. Een buitentrap loopt onder het museum door, zodat je het hoogteverschil van het terrein kunt ervaren. Het interieur is een boeiende opeenvolging van zwarte ruimtes met wanden en vloeren in metaal, met nu en dan uitzicht op het landschap. De hoogste zaal is wit en heeft
een sacrale sfeer. In deze ruimte worden de ontwerpen voor de schitterende glasramen
van de kerk in Conques getoond. De lagere ruimtes bieden de mogelijkheid om zijn omvangrijke, grafische oeuvre op een intieme wijze te ontdekken. De zaal voor tijdelijke exposities is wit en kan worden opgedeeld. Zoals architect Stéphane Beel erin is geslaagd om in Machelen(B) een band te
leggen met het werk van Roger Raveel, de nieuwbouw en de kenmerken van de bouwsite, zo is ook in Rodez op een voorbeeldige wijze een verankering tot stand gekomen.

Het is iets totaal anders dan de metafoor van het Vuitton-zeilschip dat Frank Gehry in het Parijse Bois de Boulogne realiseerde!

Marc Dubois

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel