nieuws

Agendatip: jubileumexpo 10 jaar Studio Wieki Somers

Interieur

Met de tentoonstelling ‘Ongewoon gewoon’ viert Museum Boijmans Van Beuningen dit najaar het tienjarige jubileum van Studio Wieki Somers. Er is nieuw werk te zien en artistieke opvattingen van Studio Wieki Somers worden toegelicht. Ook worden de series ‘Frozen in Time’ en ‘Mitate’ voor het eerst in Nederland getoond.

Agendatip: jubileumexpo 10 jaar Studio Wieki Somers

Dylan van den Berg en Wieki Somers zien in de alledaagse omgeving veel buitengewone kwaliteiten. Zij  experimenteren met vorm en materiaal en vragen zich af hoe gewone dingen tot stand komen. Zij observeren, aanschouwen en zoeken naar de verhalen die verscholen liggen achter de dagelijkse handeling. Deze verhalen inspireren de ontwerpers tot het maken van nieuwe vormen en objecten. Niet alleen de verhaallijn, maar ook hun uitgesproken aandacht voor materiaaldetails en technische vernuft valt hierbij op. In de jubileumtentoonstelling ‘Ongewoon gewoon’ benadrukken de ontwerpers hun ontwerpfilosofie door het werk te presenteren in een opstelling, met een dertigtal objecten, die gebaseerd is op de principes van een Zen-tuin.

Het museum presenteert onder andere de serie ‘Frozen in Time’. Deze serie is gebaseerd op de ijzelstorm in het voorjaar van 1987. Een hevige regenval, gevolgd door een plotselinge felle kou legde het Nederlandse openbare leven stil en zorgde voor een uitzonderlijke natuur. Studio Wieki Somers gebruikte de bevroren regen als uitgangspunt. Het resultaat is een serie gebruiksvoorwerpen waarbij de natuur verstild lijkt te zijn.

 

Frozen Vase – Frozen in Time, 2010. Zijden bloemen, hars en UV toplaag. 48 x 52 x 27 cm. Foto: Fabrice Gousset, courtesy Galerie Kreo.

Voor de lampenserie ‘Mitate’ liet de studio zich inspireren op de zeven leefregels van de Samurai, de Bushido. De serie bestaat uit een zevental manshoge lampen die de traditie en het ambacht versmelten met de toepassing van high tech materialen.

Jubileumpublicatie

Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie waarin de ontwerpfilosofie van Studio Wieki Somers centraal staat. De publicatie is vormgegeven door Mevis Van Deursen, met bijdragen van onder meer (inter)nationale designcritici Pierre Doze, Anniina Koivu en Louise Schouwenberg en conservator Annemartine van Kesteren. Fotograaf Elspeth Diederix kreeg de opdracht om de onderzoekthema’s van Studio Wieki Somers te visualiseren.

 

Je jas hang je in het Boijmans aan Wieki Somers’s Merry-Go-Round (2009). Foto: Elian Somers.

ARTtube

Studio Wieki Somers is opgenomen in de documentairereeks Dutch Profiles. Deze aflevering en serie is te zien op het videokanaal ARTtube.nl.

Studiofoto Studio Wieki Somers, Foto Elian Somers

10 jaar Studio Wieki Somers (Dylan van den Berg Wieki Somers), 11 oktober 2014 t/m 11 januari 2015, Museum Boijmans van Beuningen

 

Reageer op dit artikel