nieuws

Design van de week: Keystone

Interieur

Verbindingen zijn een essentieel onderdeel van meubels. Het handschrift van een ontwerper is vaak af te lezen aan de manier waarop deze verschillende onderdelen combineert. Het in Rotterdam gevestigde ontwerpersduo Minale-Maeda ontwikkelt 3D-geprinte verbindingsstukken voor hun serie Keystone.

 

Met het ontwerp won het Italiaans-Japanse duo laatst de Interieur Award in de categorie objects. “Voor de eerste keer voor mij als een producent, is het gebruik van 3D-printen logisch in een product,” zegt jurylid Rolf Hay. “Het stuk verbindt alle onderdelen in een intelligente manier.”

 Minale-Maeda onderzoekt met Keystone nieuwe distributiemogelijkheden en ‘multi-directional material translations’. Van digitale en analoge productie van onderdelen, tot open-source schema’s zoals Rietvelds tekeningen en de online Lego community.

De bedoeling van het ontwerp is om de constructie van een meubelstuk terug te brengen tot één connector. Hierdoor wordt het mogelijk om eenvoudig zelf meubels te maken. Het idee is dat de connector te downloaden of te bestellen is, om deze te combineren met eenvoudig te zagen onderdelen.

Met het ontwerp wordt een nieuwe manier van productie mogelijk, die een heel andere distributieketen kent. Immers, complete meubels hoeven niet meer vervoerd te worden. Als je de connector bestelt of ergens laat printen, kun je de andere onderdelen uitzagen of lokaal digitaal laten uitfrezen.

 

www.architectura.be

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel