nieuws

Zonwering op basis van ferrofluïdum

Interieur

Studente Hyunjeong Kim van de Berlijnse kunstacademie heeft een binnenzonweringconcept ontwikkeld op basis van ferrofluïdum. Deze vloeistof lijkt die zijn natuurlijke staat op zwart water, maar condenseert wanneer hij tussen magnetische velden wordt geplaatst.

Kim gebruikt deze eigenschap door het ferrofluïdum samen met een heldere suspensievloeistof in transparant glazen panelen te plaatsen. Door het magnetische veld aan te sturen, kan de gebruiker zo eenvoudig de lichtdoorlatendheid regelen.

Kim: “Het belangrijkste aspect van mijn ontwerp is dat de raambekleding niet functioneert door middel van fysieke beweging, maar door de biologische veranderingen van de ferrofluïdum binnen de glazen panelen. In het concept heb ik een elektromagnetische unit toegevoegd wat het eenvoudiger maakt om het binnenkomende licht te reguleren.”

Zij won met haar zonweringssysteem de eerste prijs van de Velux International Design Award.

Bekijk hier een filmpje van de prijsitreiking

Reageer op dit artikel