nieuws

Design van de Week: Gradient chair

Interieur

Je kunt niet meer om 3D-printen heen. Overal kom je het tegen: in de architectuur, zoals in ’s wereld eerste 3D-geprinte huis van DUS Architects tot zelfs in de voedingsindustrie. En natuurlijk in de designwereld drukt de techniek haar stempel. Het Design van de Week is een 3D-geprinte stoel: de Gradient Chair van Joris Laarman Lab.

Design van de Week: Gradient chair

De Gradient Chair is niet zomaar een op de computer gemodelleerde stoel die vervolgens geprint is met een 3d-printer, nee de techniek gaat nog een stapje verder. De stoel is geprint in Thermoplastisch polyurethaan (TPU), een kunststof met kwaliteiten als flexibel, transparant en vuil en olie afstotend. Hierdoor heeft de stoel een zacht en flexibel oppervlak, als foam dat op een cellulair niveau is ontworpen. Op de plaatsen waar meer stabiliteit gewenst is, is de structuur meer massief, terwijl hij op andere plekken juist meer open is. Het ontwerp van de stoel oogt uitnodigend en comfortabel.

 

Natuurlijke technologie

De Gradient Chair van Joris Laarman Lab is momenteel te zien in de expositie Bits and Crafts in de Friedman Benda Gallery in New York. In deze expositie toont Laarman zijn meest recente projecten, waaronder de Maker puzzle chair, ’s werelds eerste crowd-fabricated prototype, geschikt om thuis te printen. Aan de hand van viert productie thema’s presenteert Joris Laarman Lab de ontwerpen. De Gradient Chair is onderdeel van Micro Structures, een onderzoek naar de mogelijkheden van 3D-printen bij het maken van meubels. De meubels zijn op cellulair niveau ontworpen, dus niet alleen qua vorm maar ook qua opbouw. Zo kan er stevigheid gegeven worden op plekken waar dat nodig is, zoals de natuur het ook zou doen.

 

Nederlandse avant-garde

Joris Laarman timmert al enige tijd aan de we als een van de meest vooruitstrevende ontwerpers in Nederland. Hij werd in 1979 in Borculo geboren en studeerde in 2005 cum Laude af aan de Design Academy in Eindhoven. Nog tijdens zijn studie creëerde hij de Heatwave Radiator, een iconisch ontwerp dat ondanks de trend van onzichtbare verwarmingssystemen, een beeldbepalend ontwerp is dat juist alle aandacht verdient. Het werd opgepikt door Droog Design en door verwarmingsspecialist Jaga.

 

De ontwerper en zijn Lab

In 2004 vormde Laarman samen met zijn partner, de filmmaker Anita Star, in het Amsterdam het Joris Laarman Lab. In dit lab wordt geëxperimenteerd met de mogelijkheden van nieuwe technieken als CNC systemen, 3D-printen, Robotica en parametrische software. De oprichters zien het als een soort experimentele speelplaats voor ontwerpers, wetenschappers en technici, om de toekomst te bestuderen en vorm te geven. In deze creatieve setting werken zij aan uiteenlopende projecten: van experimenteel meubilair, productieprocessen tot museuminstallaties, architectuur en films. Het werk van Joris Laarman Lab wordt over de hele wereld tentoongesteld en bevind zich in de collecties van het MoMA in New York, het VA in Londen en het Centre Pompidou in Parijs. Zijn Bone Chair en het prototype daarvan bevind zich in de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam, te zien op de derde verdieping.

 

Joris Laarman Lab: Bits and Crafts

 

1 mei – 14 juni, 2014

 

Friedman Benda, New York, NY

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel