nieuws

Must-See Milaan tip 6: WNDRKMR

Interieur

Milaan is volgende week designhoofdstad van de wereld. Op de Salone del Mobile en in Brera, Zona Tortona en Ventura Lambrate worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van design en interieur gepresenteerd. Het aanbod is enorm, maar hoe kies je daaruit? De redactie van de Architect publiceert in de aanloop naar de beurs elke dag de must-sees. Je bent niet in Milaan geweest als je dit niet hebt gezien! Vandaag tip 6: WNDRKMR

Must-See Milaan tip 6: WNDRKMR

De redactie van de Architect heeft een brede interesse:  architectuur, stedenbouw, bouwinnovatie, maar ook  kunst en design. En dat is goed te merken. De nieuwste projecten van bijvoorbeeld Rem Koolhaas worden besproken tijdens de lunch, waarna het gesprek moeiteloos overgaat op stoelen uit beton en asfalt. Echte liefhebbers van architectuur en design! Daarom vinden wij het ook zo leuk dat onze stagiair Niek Schoenmakers volgende week naar Milaan gaat, niet alleen als bezoeker, ook als deelnemer: hij is oprichter van WNDRKMR, een inspiratieplatform voor interieur.

Architecture meets design

WNDRKMR wordt gevormd door Jolijn Pasmans, afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven, en Niek Schoenmakers, student Architectuur aan de TUDelft. Ze besloten voor de Salone hun creatieve krachten te bundelen. Het resultaat is WNDRKMR, een conceptueel design collectief werkend op de grens tussen kunst, architectuur en design.

Neo-nomade

Pasmans en Schoenmakers presenteren op Ventura Lambrate een installatie met de titel ‘Neo-nomadism, I used to be human’. De huidige mens is een nomade: hij reist de hele wereld over, spreekt met vrienden in het buitenland en heeft informatie 24/7 tot zijn beschikking. In de toekomst ziet WNDRKMR dat er meer een neo-nomade ontstaan. Een nomade die niet alleen door de fysieke wereld reist, ook de digitale wereld kent geen grenzen meer.

Naar het jaar 2049

Het jaar 2049, de overgang van de eerste naar de tweede helft van de 21ste eeuw. De wereld zal steeds meer digitaal worden: sensoren nemen onze bewegingen waar, musea kunnen digitaal worden bezocht, augmented reality wordt gemeengoed en online kunnen we zijn wie we willen. Maar hoe blijven wij verbonden met de realiteit? Hoe tonen wij onze persoonlijkheid?

  

WNDRKMR richt de installatie in als een wunderkammer. In vroeger tijden toonde de eigenaar in een rariteitenkabinet zijn persoonlijke collectie, bestaande uit zaken die bijzonder en opvallend zijn. De neo-nomade zal ook een wunderkammer creëren, een plek waar hij echte dingen kan zien. In de steeds wisselende wereld, is dit zijn toevluchtsoord.  Het is een persoonlijke verzameling objecten, waaraan hij zijn eigen identiteit kan ontleden.

De installatie van WNDRKMR is een plek voor inspiratie. Niek Schoenmakers, toont er objecten en vintage design uit de verzameling van zijn webgalerij vintageplus en Jolijn Pasmans toont er SoftConcrete en Balaena, experimentele materiaalstudies in beton en textiel. Daarbij hebben de twee  ook een heuse internationale primeur: Dirk vander Kooij toont in hun stand  zijn nieuwste stoel. Deze RvR-chair ontwikkelde hij op initiatief van Schoenmakers voor het gebouw van de Raad voor de Rechtspraak in Den Haag. Het is een custom-made stoel, gemaakt van 99,9% recycled kunststof en Dirks eerste stapelbare stoel.

Behalve zijn werk voor WNDRKMR zal onze stagiair Niek de wereld ook een blik achter de schermen gunnen via Twitter. Volg hem op @N_M_J_R_S voor de avonturen van een jonge ontwerper/architect/designjournalist die voor het eerst op de Salone del Mobile is.

 

 

 WNDRKMR

NEO-NOMADISM I used to be human

8-13 april

Ventura Lambrate (Ventura Hive)

Via dei Canzi 19

Reageer op dit artikel