nieuws

Must-see Milaan, tip 1: SUPERMODELS

Interieur

Milaan is volgende week designhoofdstad van de wereld. Op de Salone Del Mobile en de offside locaties Brera Design District, Zona Tortona, Via Savona en Ventura Lambrate worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van design en interieur gepresenteerd. Het aanbod is enorm, maar wat moet je nu echt gezien hebben? De redactie van De Architect kiest als aanloop naar de beurs elke dag de absolute must-see. Je bent niet in Milaan geweest als je dit niet hebt gezien. Vandaag tip 1: CONCERN met ‘Supermodels’

Must-see Milaan, tip 1: SUPERMODELS

Designers, producenten en initiatiefnemers van over de hele wereld presenteren tijdens de Salone hun nieuwste meubels, materialen, accessoires, concepten, enz. Een overdosis aan design dus. Daarom is het belangrijk je bezoek aan Milaan rustig te beginnen. Supermodels van het Nederlandse CONCERN is de uitgewezen plek om te wennen aan al dat design geweld.

Een designpoppenhuis

Stoelen op de schaal van een poppenhuis, allemaal in dezelfde kleur wit. Rustig je ogen laten glijden over de verschillende vormen, sommigen zijn vertrouwd, sommigen zijn nieuw. Supermodels is een reizende tentoonstelling over productdesign, architectuur en interieurarchitectuur. Het toont een collectie 3D-geprinte schaalmodellen van met name stoelen. Het zijn iconische ontwerpen van grootmeesters als Rietveld en Berlage maar ook van hedendaagse designers. Zo ontstaat er een interessante dialoog tussen design uit verschillende periodes en met verschillende ontwerpbenaderingen. Dit alles op de eenvoudig te begrijpen schaal van een poppenhuis. Behalve een soort historisch overzicht van design in Nederland, laat de tentoonstelling ook innovatie zien door alle modellen 3D te printen. Een ZigZag stoel uit 1932, maar dan uitgevoerd in de geavanceerde 3D printtechniek in 2014.

Made in NL

De tentoonstelling focust zich op drie onderdelen:

Dutch Design Architect houses laat de Nederlandse architectuurtraditie zien aan de hand van enkele exemplarische woonhuizen door de eeuwen heen. Je ziet er het Maison d’Artiste van Van Doesburg & Van Eesteren uit 1923 maar ook het woonhuis van Jan van Benthem uit 1984.

Dutch Design Models is een overzicht van het Nederlands stoelontwerp door de jaren heen. Dutch Design is een wereldwijd begrip en ons land kent een groot aantal voorbeelden van revolutionair stoelontwerp. De selectie van 120 stoelen bestaat onder andere uit de ZigZag stoel van Rietveld, stoelen van Berlage, de Knotted chair van Marcel Wanders en de Endless Flow Chair van Dirk Vander Kooij.

Tenslotte is er nog het onderdeel Dutch Design House, de plek waar alles bij elkaar komt. Het toont in de vorm van een poppenhuis de plannen voor een kantoor/ontwerpplatform/creatief centrum voor Nederlandse ondernemers in het buitenland. Het huis heeft werkplekken, ontmoetingsruimten, horeca en hotelkamers die door Nederlandse ontwerpers zijn vormgegeven. Het is een mooi en actueel overzicht van wat er in Nederland speelt op het gebied van interieurarchitectuur en design. Onder andere Ineke Hans (lees ook haar dagboek in ons maartnummer), Scholten&Baijings en Richard Hutten presenteren er hun interieurontwerpen.

 

Tijdens de Salone Del Mobile zal de Architect de gehele week aanwezig zijn en onder andere live verslag doen van de interessantste presentaties. Zowel vanuit de ogen van deelnemer als bezoeker. Houd dus onze twitter en facebookpagina in de gaten en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van design, kunst en interieurarchitectuur!

Supermodels

Salone Del Mobile (8-13 April 2014)

Via Giovanni Ventura 5

Reageer op dit artikel