nieuws

Design van de Week: plott

Interieur

Deze week geen stoel, tafel, lamp of kast, maar een tapijt. Toch is het niet zomaar een tapijt. Het betreffende tapijt is uniek en wordt op bestelling geleverd. En het wordt op locatie gemaakt, direct op de aanwezige ondergrond. Maak kennis met de nieuwe techniek van het geprinte tapijt van plott, ons Design van de Week.

Design van de Week: plott

Door Niek Schoenmakers

Milaan is de plek voor nieuwigheden. De laatste modellen getoond en zijn er hippe en nieuwe merken te vinden. Heel af en toe vind je er een object dat je verbaast. Iets wat de grenzen van ontwerp of productie opzoekt en deze verlegt. Op de presentatie van de Design Academy Eindhoven in Milaan, was er zo’n zeldzaamheid en wel in de vorm van een bescheiden machine, aangesloten op een computer.


‘A jar of Paint’, het geprinte tapijt door plott.(filmpje 2) 

One yarn of paint

De machine is een ontwerp van Rudi Boiten van plott. Het kleine apparaat spuit een dun laagje verf op een ondergrond. Langzaam ontstaat een grafisch patroon van lijnen. Na de eerste laag wordt de kleur gewisseld en begint het apparaat met het aanbrengen van een nieuw patroon bovenop het al aanwezige. Laag op laag. De patronen bedekken elkaar en een oppervlak met reliëf ontstaat. Een vlechtwerk van lijnen. Het resultaat is een tapijt wat het midden houdt tussen een traditioneel vloerkleed en een tekening van Sol Lewitt. Het is kunst voor op de vloer.

 

Custom-made

Het delicate vloerkleed wordt volledig aangepast aan de wensen van de klant: het patroon, de afmetingen en de kleuren, alles kan variëren. De machine is transportabel en zodoende kan het tapijt ter plekke geprint worden. Met een kop koffie op de bank terwijl voor je voeten langzaam een tapijt ontstaat. Dunne lijnen, dikke lijnen, gestippelde lijnen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Van een transparant patroon als antislip op de tegels in de badkamer, een gelaagd patroon als vloerkleed in de woonkamer of een opvallend patroon als eyecatcher in een hotellobby; het tapijt is geschikt voor zowel de particuliere als de commerciële markt.


‘A jar of Paint’, het geprinte tapijt door plott.(filmpje 2)

In Milaan beleefde dit ontwerp zijn première. De volgende presentatie zal zijn tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, later dit jaar. De ontwerpers gaan de komende tijd meer experimenteren met de mogelijkheden die dit idee biedt. Een product om in de gaten te houden.

Reageer op dit artikel