nieuws

Agendatip: organisch hout en zakelijk staal

Interieur

Een verrassende combinatie: Hans Wegner en Fritz Haller, naast elkaar geplaatst in een tentoonstelling. Het Utrechtse Workshop of Wonders, een Utrechtse bureau voor interieurarchitectuur, maakt deze interessante keuze en toont werk van deze toonaangevende designers. Een combinatie die misschien niet voor de hand ligt, maar toch zeer goed werkt.

 

Op 2 april is het de 100ste verjaardag van ontwerper Hans Wegner. Samen met Deense ontwerpers als Poul Kjaerholm (1929-1980) en Arne Jacobsen (1902-1971) is hij een van de grondleggers van het ‘Danish Modern’, een beweging die beeldbepalend is voor het meubelontwerp in de jaren ’50 en ’60 en die ook in Nederland veel navolging kreeg. Wegner is de geestesvader van klassiekers als de ‘Round chair’ uit 1949, waar president John F. Kennedy in 1960 op mocht plaats nemen voor zijn allereerste debat met de andere presidentskandidaat, Richard Nixon, de ‘Wishbone chair’ ook uit 1949 of de bijzondere ‘Shell Chair’uit 1963 met zijn elegante gebogen lijnen. De laatste twee ontwerpen zijn slechts enkele van de vele modellen die vandaag de dag nog steeds in productie zijn bij Carl Hansen & Son, een Deens bedrijf dat zich sinds de oprichting in 1908 toelegt op de ambachtelijke vervaarding van meubels.

Daarnaast is volgend jaar vijftig jaar geleden dat Fritz Haller voor USM Haller zijn beroemde modulaire meubelsysteem ontwierp. Ondanks zijn leeftijd, is het systeem vandaag de dag nog even actueel als toen het ontworpen werd. Hoewel Fritz Haller (1924-2012) werd opgeleid als timmerman, werkte hij bij verschillende architectenbureaus, onder andere bij van Tijen en Maaskant in Rotterdam en zijn vader Bruno Haller, alvorens hij zijn eigen bureau oprichtte. In 1963 ontwierp hij het naar hem vernoemde modulaire meubelsysteem USM Haller. Sinds de introductie in 1964 is het meubel onafgebroken in productie geweest en heeft het zijn weg gevonden naar menig huiskamer, kantoor en atelier over de hele wereld.

 

Denemarken versus Zwitserland

Beide verjaardagen zijn voor Workshop of Wonders reden genoeg een speciale tentoonstelling te organiseren rondom de ontwerpers. Ondanks de verschillende vormentaal, delen de beide ontwerpers eenzelfde passie: materiaalgebruik en functionalisme. Waar Wegners ontwerpen vooral getuigen van zijn liefde voor hout, dat hij organische vormen geeft, toont het meer rationele meubelsysteem van Haller vooral zijn passie voor metaal.

Het naast elkaar zien van deze ontwerpvisies uit twee verschillende landen, elk met hun eigen ontwerpcultuur, herinnert de bezoeker er aan hoe divers de ontwerpen uit de afgelopen zestig jaar kunnen zijn. Waar de ene ontwerper kiest voor ambacht en zachte vormen, kiest de ander voor industrie en harde lijnen.

 

Hans Wegner / USM Haller is vanaf 2 maart tot 25 mei te zien in de showroom van Workshop of Wonders op de Domstraat 25 in Utrecht.

Reageer op dit artikel