nieuws

TextielLab wint Woonbeurs Pin 2013

Interieur

De Woonbeurs Pin 2013 is dit jaar gewonnen door het TextielLab van het TextielMuseum in Tilburg. Jaarlijks wordt er tijdens de Woonbeurs een onderscheiding gegeven aan een persoon of organisatie die een toegevoegde waarde is voor de Nederlandse interieurwereld. Het Lab mag zich presenteren op de Woonbeurs, die van 1 tot en met 6 oktober plaatsvindt in de RAI in Amsterdam.

De jury, bestaande uit Mary Hessing namens Eigen Huis & Interieur, Bertjan Pot Pin als winnaar 2012 en Ingrid van Schooten van de Woonbeurs, nomineerde het TextielLab omdat zij het experimenten en ontdekken van technieken en nieuwe materialen van groot belang voor de woonindustrie vindt. Met deze prijs voegt het TextielLab zich bij een lijst van winnaars met namen als Jan des Bouvrie, Piet Boon en Frozen Fountain.

Young Talent Pin 2013
Het TextielMuseum heeft Lenneke Langenhuijsen voorgedragen voor de Young Talent Pin 2013. Zij noemen haar het voorbeeld van een ontwerper die voor nieuwe projecten diepgaand onderzoek doet naar (historische) bronnen, garens, technieken en contextinformatie. Het TextielMuseum stelde in het verleden enkele van haar collecties, uitgevoerd in het TextielLab, tentoon. In haar serie ‘Wooden Textiles’ stonden materialiteit en een eigentijdse herinterpretatie van ambachtelijke technieken centraal, zoals het bewerken van boombast tot lappen textiel.

De recente collectie dekens genaamd ‘Combed Cotton’ had het industrieel erfgoed van de Tilburgse wollendekenfabriek AaBe als uitgangspunt. Gebaseerd op haar onderzoek naar de mogelijkheden en kwaliteiten van katoen, ontwikkelde ze zijdezachte katoengarens die op de weefmachines in het TextielLab werden verwerkt tot een serie verfijnde, katoenen dekens.

 Wooden Textiles. Lenneke Langenhuijsen. Foto: Dirk Hardy.

Het TextielLab
Het TextielLab is een kenniscentrum met werkplaats en atelier waar vervaardiging en innovatie centraal staan. Ontwerpers, architecten, kunstenaars en studenten worden begeleid door productontwikkelaars en technische deskundigen om de mogelijkheden op het gebied van garens, computergestuurde technieken en ambachten te ontdekken. De bibliotheek, collectie en tijdelijke tentoonstellingen van het TextielMuseum zijn daarbij een belangrijke onderzoeksbron  en inspiratiebron. Het Lab richt zich vooral op inrichtingsprojecten, vormgevingsopdrachten en kunst.

Highlight TextielLab. OMA voor Rothschild bank Londen. 15.12.12 – 13.04.13. Overzicht expositie, TextielMuseum. Jaar: 2012. Foto: Tommy de Lange i.o.v. TM

Reageer op dit artikel